Promocija knjige „Kada plivaš“ u domovima kulture „Gračanica“ i „Stari kolašin“ i u PKC „Akvarijus“

FOTO: Dom kulture „Gračanica“

Promocija knige „Kada plivaš“ autora Rastka Šejića, biće održana u Gračanici, Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici.

U Domu kulture „Gračanica“ promocija je zakazana za sutra sa početkom od 20.00 časova.

Nakon Gračanice, knjiga će biti promovisana u Zubinom Potoku i to 16. maja u Domu kulture „Stari Kolašin“ u 19.00 časova.

Dan kasnije knjiga „Kada plivaš“ stiže u Kosovsku Mitrovicu.

Promocija će se održati 17. maja u 20.00 časova u prostorijama PKC „Akvarijus“,

Tokom promocije, publici će se, osim autora knjige, obratiti novinarka Ivana Vanovac kao i književnik Aleksandar Dunđerin.

Knjiga „Kada plivaš“ je zbirka poema inspirisana Bokom kotorskom.

Autor kroz ovo delo „stvara sakralni ritual plivanja kao put ka harmoniji sa prirodom i samim sobom, istovremeno živo dočaravajući tranzicione i mentalitetske izazove, tonom melanholičnog aktiviste i talentovanog plivača“, istakli su kritičari.

Književnica i književna kritičarka Dragana Todoreskov navela je da je Šejić u ovom delu dočarao plivanje kao vid umetnosti.

„U poemi ‘Kada plivaš’ koju su zajednički objavili ‘Matica Boke’ iz Tivta, ‘Prometej’ iz Novog Sada i udruženje ‘Šta hoćeš?’, pesnik je snažno dočarao plivanje kao jedan vid umetnosti, koja zahteva talenat. More je tu kao vid beskonačnosti, asocira na Gilgameša i pitanje čovekove prolaznosti. Dobro je dozirana ravnoteža između lirskih momenata i epike“, kazala je Todoreskova.

Književnik Vladimir Kopicl, ističe da je Šejićeva zbirka „svojevrsno živo i angažovano tekstualno ogledalo koje verbalno čisto i smisaono jasno reflektuje, razlaže i kritički sintetiše aktuelne slike tehnološki i spektakularno razdešenog sveta sadašnjice“.

Rastko Šejić je reditelj, višestrani umetnik, novinar i putopisac. Master ekonomije po obrazovanju. Autor je dokumentarnih TV serija „Na veslu priča“, „Odliv mozgova“, „Svetski“, „Boka pomorska“, „Devojke iz sedamdesetih“, „ArheologIja“, kao i niza dokumentarnih filmova i video spotova. Šejiću je 2022. godine dodeljena Velika gramata Društva književnika Kosova i Metohije, a njegov film „Na veslu priča: Pozdrav pesniku“ osvojio je prvu nagradu na međunarodnom festivalu Grafest 2021. godine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.