Danas preventivni pregledi u KBC KM, mogućnost pregleda kod interniste i radiologa, kao i kompletna krvna slika

kbc mitrovica hitna pomoć sanitet korona
FOTO: KoSSev

Besplatni preventivni pregledi kod interniste, radiologa, ali i kontrolu krvne slike u laboratoriji – moguće je danas obaviti sve do 17 časova u KBC Kosovska Mitrovica.

Na konferenciji za medije u petak, ovu je akciju najavio direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici, dr Zlatan Elek, a nakon sastanka u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije.

Pregledi su započeli jutros u 8 časova, u laboratoriji, internom odeljenju i odeljenju radiologije.

„Svi građani, bez obzira na to da li poseduju zdravstvenu knjižicu, moći će da urade kompletnu krvnu sliku u laboratoriji KBC i nivo glikemije (nivo šećera u krvi). Svi koji budu uradili krvnu sliku, analize će mu pregledati stručna služba u laboratoriji, od biohemičara i ukoliko se ustanovi da nešto nije u redu, biće zakazani dalji pregledi u toku nedelje i to po hitnom postupku“, precizirao je dr Elek krajem nedelje.

Kada je reč o ostalim odeljenjima:

„Građani će moći da obave pregled i kod interniste, a on se zasniva na merenju krvnog pritiska i EKG pregledu. Takođe, na odeljenju radiologije mogu i da obave ultrazvučne preglede trbuha“.

Za sve ove preglede od dokumentacije praktično nije potrebno ništa, uključujući ni uput, a nema ni zakazivanja.

Cilj pregleda je isključivo, kazao je Elek, da se prevencijom poboljša zdravlje stanovništva.

„U smislu da, ako otkrijemo neku bolest na vreme, imamo mnogo više šanse da je ovakvim pregledima – otkrijemo u ranoj fazi i da reagujemo onako kako treba, odnosno da zakažemo preglede i kod drugih specijalista“.

U svakom slučaju, osim što će se onima kojima su rezultati loši – zakazivati dalji pregledi, ukoliko se nekom ustanovi jako loše zdravstveno stanje, istakao je dr, oni će odmah biti primljeni u KBC u Kosovskoj Mitrovici.

Osim toga, cilj je i da se rastereti zdravstveni sistem, a i da ljudi imaju lakši pristup zdravstvenim uslugama koje su im potrebne – bez čekanja i zakazivanja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.