„Odeš u kosovski katastar i saznaš da su ti promenili identitet, pol i poreklo“

Građani pišu

Zvečanac Dragiša Đoković obratio se našem portalu u vezi sa, kako je kazao, nepravilnostima i nezakonitim radom kosovske Agencije za katastar, sa kojima se susreo kada je početkom ovog meseca uzimao posedovni list u toj instituciji. A tada je saznao da se ne preziva Đoković, već Djokoviq, da se zove Dragisha, da je žensko, a da mu je otac Miletnije. Saznao je i da mu se parcela koju je prijavio više ne nalazi u mestu Izvore već u katastarskoj zoni Burim (što na albanskom znači Izvor) što je, po njemu, u svemu ovome najveći problem. Za pomoć se obratio Kancelariji poverenika za jezike.

Njegovo pismo prenosimo u celosti:

Kancelarija poverenika za jezike, Predmet: Prijava na rad Katastarske agencije Kosova

Poštovani,

Ovim putem želim da vam ukažem na nepravilnosti i nezakonit rad (ili kako je to ovde popularno da se kaže – na kriminalne aktivnosti) Agencije za katastar. U daljem tekstu probaću da vam pojasnim, a u prilogu vam šaljem i dokumenta koji to potvrđuju.

Kao prvo ja se zovem Dragiša Đoković (na latinici, koju kao i ćirilicu, prepoznaje svaki kompjuter – Драгиша Ђоковић), a ne Dragisha Djokoviq, kako piše u posedovnom listu koji sam izvadio 01.02.2024 godine.

Sledeće što tamo piše je moj pol, gde je greška i piše „žensko“, a nadam se da ne moram da dokazujem da to nisam.

Zatim, ime mog oca je pogrešno napisano, umesto Milentije piše Miletnije.

FOTO: Đoković Dragiša

No, na kraju dolazimo do najvećeg problema i kriminala gde ćete se uveriti u promenu naziva toponima, što nigde u svetu nije dozvoljeno.

Naime, prema nekadašljem katastru, to se nazivalo katastarska opština, ovde piše katastarska zona. I ta zona se zove Izvori (negde piše i Izvore) što se jasno vidi na portalu „Geoportal Kosova“, ali nikako ne može da bude „Burim“, kako piše u mom posedovnom listu.

Moji preci pamte još vreme turske vladavine, a ja malo manje, i uvek je to selo imalo srpski toponim, tj naziv.

Dakle, da ponovim, kriminalna radnja (vi sudite da li prekršajna ili krivična) od strane katastarske agencije je promena naziva sela i albanizacija čisto srpskih sredina i potreba da se bave politikom, a ne strukom.

Napominjem da su katastarske knjige koje je posedovala Srbija vraćene Kosovu i da tamo sigurno nije bilo nikakvih Burima. Pitanje je zašto su ih tražili, ako ih se ne pridržavaju i ne rade po njima.

Nadam se da ćete u skladu sa Vašim zakonskim mogućnostima i ovlašćenjima koja imate naterati Agenciju da ispravi ove nezakonitosti i nepravilnosti, a da se odgovorni suoče sa Zakonom.

Na žalost, verujem da ovo nije jedini ili izolovan slučaj, te stoga bi dobro bilo da se detaljno proveri rad te službe po pitanju zakonitosti i upotrebe jezika i pisma i poštovanju svih građana.

Uveren sam da neće biti nikakvih problema što sam ovo pismo pisao na svom maternjem jeziku i na pismu koje mu pripada (pismo je izvorno napisano u ćirilici).

Zahvaljujem se na razumevanju i očekujem vašu akciju i adekvatan odgovor kako bismo i dalje mogli da ostanemo Izvorci, a ne Burimci ili Burimori.Naglašavamo da autori tekstova preuzimaju isključivu odgovornost za istinitost svojih navoda, te da pisma naših čitalaca ne odražavaju nužno stav KoSSeva, niti je KoSSev autor informacija u ovoj rubrici. Da bi se informacija koju želite da podelite sa javnošću objavila na KoSSevu, u okviru rubrike „Građani pišu“, potrebno je da se potpišete punim imenom i prezimenom, uz osnovnu informaciju o sebi, a da redakciji potvrdite svoj identitet i potpišete izjavu ili potvrdite da se tekst objavljuje na osnovu vaše saglasnosti. Istovremeno skrećemo pažnju da informacije koje budete izneli moraju da budu potkrepljene argumentima, da jezik kojim budete pisali ne sme da sadrži govor mržnje, diskriminacije, omalovažavanje po bilo kojoj osnovi. Kao redakcija zadržavamo pravo da tekstove lektorišemo, da umesto punih imena, ukoliko se spominju u tekstu, možemo da objavimo inicijale istih, da tekst ne objavimo ukoliko utvrdimo da je neautentičan, propagandistički, zlonameran ili nije od javnog značaja. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.