Izveštaj Odbora za zajednice S.Mitrovice: Među preporukama za ovu godinu i izgradnja multietničke škole u Bošnjačkoj

Sednica SO Severna Mitrovica
FOTO: KoSSev

Na današnjoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica predstavljen je izveštaj Odbora za zajednice ove lokalne samouprave.

Izveštaj je predstavila predsednica ovog Odbora, Nadžvije Džema (Naxhvije Xhema).

Tokom ovogodišnjeg perioda, kazala je, održano je deset sastanaka Odbora za zajednice na kojima su obrađivane aktuelne teme u vezi sa životom građana, uključujući i one najosetljivije.

„Situacija u kojoj žive zajednice u opštini Severna Mitrovica nije tako dobra iz razloga što se njihova prava moraju poštovati“, rečeno je tokom ovog izveštavanja.

U toj tački izveštaja navodi se da je, njihovim preporukama, a odlukama Skupštine ove opštine i u saradnji sa izvršnom vlašću – život građana počeo da se reguliše :

„Počela je izgradnja nekih kuća, zapošljavanje, raspodela sredstava za osobe sa zdravstvenim problemima i raspodela sredstava za decu rođenu 2023. godine“.

To je zapravo bio deo zahteva koji je Odbor dobio od samih građana ove opštine.

Kada je reč o bezbednosti zajednica, procenili su da je to pitanje koje zajednicu brine.

„Bezbednost je postala nepovoljna tačka u jednom periodu, ali su organi reda uspeli da je održe i u Severnoj Mitrovici je bilo mirno“, smatra Odbor za zajednice.

Obrađene su i teme budžeta, plana rada za prošlu godinu, ali i situacija u Severnoj Mitrovici nakon prošlogodišnjih poplava.

„Poplave su donele velike materijalne štete i ta teška situacija je uticala na život građana. Kao Odbor smo podržali Skupštinu za inicijative koje su preduzeli da pomognu zajednicama. Naša preporuka bila je da se građanima što pre izvrši isplata novca. Kao zaključak, svaka porodica pogođena poplavama je u novembru prošle godine dobila finansijsku podršku po osnovi štete“.

Kada je reč o budžetu, kažu, podneli su zahteve Direkciji za budžete i finansije i odgovor na to je bio pozitivan.

„Stoga, zahtevi Odbora u 2024. godini moraju biti ispunjeni kako bi se život zajednica poboljšao“, istakla je Džema.

Deo njihovih prošlogodišnjih preporuka, poručila je, ostao je da se rešava u ovoj novoj godini.

„Ostaje da se 2024. godine sve preporuke koje je uputio Odbor uzmu u obzir od strane SO i izvršne vlasti i da se sprovedu na način da se svim zajednicama omogući bolji život“, kazala je danas.

Među njima je i preporuka za izgradnju multietničke škole u naselju Bošnjačka mahala, zatim renoviranje jedne Osnovne škole, kao i renoviranje ambulante u ulici Rudarske Čete.

Ostale preporuke su:

„Funkcionalizacija Opštinske kancelarije za zajednice i povratak, imenovanje predsednika za zajednice, predstavljanje zajednica Roma, Aškalija i Egipćana, izgradnja centra porodične medicine, izgradnja vrtića za decu, renoviranje OŠ ‘Aziz Sylejmani’, renoviranje ambulante u ulici Rudarske Čete, stipendije za istaknute studente i one socijalno ugrožene, asfaltiranje i održavanje puteva, uređenje zelenih površina i održavanje liftova u zgradama“.

Odbor se, kako je danas kazala Džema, susretao i sa izazovima u obavljanju svog rada.

Kao glavni izdvojili su realizaciju kapitalnih projekata, koji „treba da budu završeni na vreme“ – ne precizirajući druge detalje.

Izazov im je bio i nedostatak saradnje sa drugim mehanizmima za zaštitu prava i interesa zajednica.

Zatim, izazov ostaje i „pristup zajednica zapošljavanju u javnim institucijama“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.