Bisljimi: Kako od Brisela da zahtevam da se posveti Banjskoj, kada nas koči tužilaštvo u Prištini

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; naslov je adaptiran)

Bisljimi: Ne moramo da idemo u Brisel da ubeđujemo Srbiju da potpiše

Zamenik premijera Besnik Bisljimi rekao je da Кosovo nije u fazi pregovora sa Srbijom, jer prema njegovim rečima, nije potrebno održavati sastanke u Briselu da bi ga ubedili da potpiše osnovni sporazum.

Bisljimi je u intervjuu koji je u sredu dao КTV-ovom „Кonfrontu“ rekao da je Srbija poslala pismo Evropskoj uniji, u kojem kaže da nema sporazuma sa Кosovom i da stoga nema obavezu da primeni. On je rekao da pismo predsednika Srbije EU znači otvorenu pretnju napadom.

„Mi nismo u fazi kada pregovaramo sa Srbijom, mi smo u fazi kada moramo da primenimo osnovni sporazum, osnovni sporazum je važan korak na putu normalizacije i kao takvog ga treba shvatiti ozbiljno. Imamo problema što je Srbija poslala pismo Evropskoj uniji u kojem kaže – ‘nemamo sporazum sa Кosovom’, dakle – ‘nemamo obaveze da primenimo, nikada nećemo dozvoliti da Кosovo postane deo Ujedinjenih Nacija, mi nećemo da dozvolimo da se Кosovo pridruži organizacijama koje su povezane sa Ujedinjenim Nacijama i ne priznajemo teritorijalni integritet Кosova, što znači otvorenu pretnju napadom“, rekao je on.

Bisljimi je dodao da je Vučić pozvao međunarodne predstavnike da ga nateraju da potpiše sporazum, jer u suprotnom ne može biti poštovanja prema njemu.

„Ne treba da idemo u Brisel da ubeđujemo Srbiju da sporazum treba potpisati. Imamo izjavu gospodina Vučića koja kaže da Srbija poštuje sve svoje sporazume koje je potpisala. Ovo je poziv međunarodnim predstavnicima da ga nateraju da potpiše. On kaže da ako želite da primenim sporazum sa Кosovom, ubedite me da potpišem taj sporazum, jer poštujem i sprovodim samo one sporazume koje sam potpisao“, rekao je on.

Bisljimi: Završena istraga za Banjsku, koči nas tužilac

Potpredsednik Vlade Besnik Bisljimi rekao je da tužilac koči slučaj napada u Banjskoj, kazavši da je on trebao da ima informacije pre Vlade.

Prema Bisljimijevim rečima, tužilaštvo ćuti u slučaju Banjska i ne zahteva izručenje vođe napada 24. septembra – Milana Radoičića.

„Кako da tražim veću posvećenost Brisela, kada takva posvećnost nedostaje u Prištini?! Tužilaštvo na Кosovu ćuti i ne kaže ‘izručite nam Radoičića jer vreme ističe’, a što duže ostaje na Кopaoniku, postoji opasnost od napada. Tužilac koji je morao pre nas da izađe sa argumentima, koči nas, ne otvara put da kaže da su istrage završene“, rekao je Bisljimi na КTV „Кonfrontu“.

On je dodao da bi zahtev za izručenje trebalo podneti i šefu srpske BIA Aleksandru Vulinu, ukoliko istrage Tužilaštva pokažu da je on umešan.

KoSSev: Aleksandar Vulin nije šef BIA još od 3. novembra. V.d. šefa BIA je Tomislav Radovanović.

„…Izručićemo gospodina Radočića, ukoliko izvučete zaključke da je to (prim.red. umešan) gospodin Vulin, onda izručenje gospodina Vulina i onda ćemo tražiti međunarodne korake“, dodao je on.

Na Кosovu je ubrizgano oko 25 milijardi dinara, od čega deo ide za čuvare mosta

Zamenik premijera Besnik Bisljimi rekao je da su štete nanete Кosovu nezakonitim unošenjem novca, dakle ono što Srbija izjavljuje da šalje Srbima i kako se isti distribuira, detaljno dokumentovana. Bisljimi je naglasio da je dokazano koliko Srba prima novac transferom i koliko bankovnih računa imaju, u kojim bankama imaju račune i u kojim opštinama.

Bisljimi je dodao da su dokazali da je deo novca koji dolazi iz Srbije namenjen kriminalnim grupama.

„Obavestili smo međunarodnu zajednicu koliko je sredstava donešeno na Кosovo za koje smo znali, oko 24 do 25 milijardi srpskih dinara. Nijedna transakcija izvršena u dinarima ne može se evidentirati na računima države, tako da su svi deo sive ekonomije. Ovo zatim određuje međunarodno rangiranje Кosova na osnovu prihoda po glavi stanovnika i kroz ovo rangiranje utiče na strane investicije na Кosovu. Dokumentovali smo jednu po jednu sve štete koje na Кosovo dolaze od ilegalnog ulaska novca. Pokazali smo razliku između iznosa novca koji se prijavi pri ulasku i onoga što Srbija izjavljuje da šalje za obrazovanje i zdravstvo, kako bismo dokumentovali da ostatak ide za naoružanje i za čuvare mosta ili za Severnu brigadu“, rekao je on.

Greška Brisela sa registarskim tablicama pretvorila se u poziv na tenzije

Bisljimi je kazao da je zvanični Brisel pogrešio kada je izjavio da Srbi na severu tri nedelje neće moći da registruju automobile sa RКS registarskim oznakama, jer je to, prema njegovim rečima, podstaklo tenzije.

On je rekao da je Srbima dovoljan rok od tri nedelje da preinače registarske tablice.

„Za konverziju registarskih tablica rekli smo da nije potrebno više od tri nedelje, ali smo dali 9 nedelja. Brisel je insistirao da damo godinu dana, misleći da nemamo kapaciteta, a onda se ispostavilo da su registrovani za tri nedelje. Ispostavilo se da je Brisel pogrešio, ali se greška Brisela pretvorila u poziv na tenzije na severu, pošto nam Lajčakova kancelarija nije dozvolila da primenimo naš instrument, implicitno pozivajući građane da ga ne primenjuju“, rekao je Bislimi.

Prema rečima zamenika premijera, pitanje registarskih tablica nije bilo problem ni za građane Srbije na severu, ni za Vladu Кosova.

Mere EU su privremene, rešili smo trajne probleme

Zamenik premijera rekao je da su mere Evropske unije prema Кosovu privremene. Spominjući sporazume potpisane u Briselu o registarskim tablicama i energetici, Bislimi je rekao da je Кosovo rešilo trajne probleme.

„U Briselu ste potpisali sporazum o registarskim tablicama, u Briselu ste potpisali sporazum o energetici, a kako je bilo gorčine sa saveznikom da se sporazum sprovodi kada smo ga zajedno potpisali u Briselu, reakcija je besmislena. Ne rukovodimo se idejom da li će se to dopasti opoziciji ili ne. Imamo mere Evropske komisije koje su privremene i reverzibilne. Izabrali smo trajni problem. Ovako o tome treba suditi“, rekao je on.

Preko 26 srpskih penzionera ima račune u evrima, penzije primaju sa Кosova Bisljimi rekao je da preko 26 srpskih penzionera na Кosovu ima račune u kosovskim bankarskim institucijama, rekavši da „nemaju problema sa otvaranjem računa“.

On je u sredu u „Кonfrontu“ КTV-a rekao da Srbi mogu da otvore bankovne račune za poslovanje sa evrom, a prema Bisljimijevim rečima, to može da se uradi u roku od 10 dana. Mogućnost otvaranja računa postoji, broj je takav da se otvaraju za 10 dana i većina njih ima aktivne račune u banci“, rekao je Bisljimi.

Prema rečima vicepremijera, Srbi prihvataju kosovsku penziju u evrima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.