10 godina KoSSeva: Milivoju Mihajloviću i posthumno Beljulju Bećaju priznanje

Kosovo Sever portal (KoSSev) danas obeležava 10 godina postojanja.

U znak decenije rada od ove godine ustanovljavamo nagradu za profesionalnost i doprinos javnom interesu. Nagrada nosi naziv „ČasTnica“ i dodeljivaće se jednom godišnje – 7. februara, kada je naš portal i započeo sa radom 2014. godine.

Nagrada se dodeljuje pojedincu koji je posvećen profesionalnom radu, zastupanju javnog interesa, odlikuju ga integritet, kredibilitet, kao i posvećenost miru i opštem dobru.

Uredništo portala odlučio je da ove godine dodeli dva priznanja – novinaru Milivoju Mihajloviću i posthumno, publicisti Beljulju Bećaju (Belul Beqaj).

Naš izbor ove godine nije bio težak, nametnuo se sam. U vremenu neprijateljstva, širenja mržnje i zla, promovisanja licemerja, laži i propagande, njihova prepiska na našem portalu bila je glas istine i razuma; merilo pristojnosti koje nije ugrozilo intenzivnu iskrenost u njihovom svedočenju. Ispovedali su svoj duboki unutrašnji doživljaj društva u kojem žive i kojem aktivno doprinose, uvek sa kritičke distance pojedinca koji senzibilisano promišlja o sebi i okruženju. Razgovarali su jedan sa drugim. Takva je bila njihova Prištinska veza.

Na žalost, smrt je pretekla Beljulja Bećaja da nastavi sa svojim glasnim promišljanjem naše stvarnosti i podizanjem glasa za mir. Preminuo je 25. septembra 2022. godine u svojoj 65. godini. Kolumnu koju je započeo da piše za naš portal, za svog bliskog druga dovršio je njegov prijatelj i kolega Ismet Hajdari.

Beljulj Bećaj (Belul Beqaj), univerzitetski profesor i politikolog, rođen je u Prizrenu 1957, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, magistrirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini i doktorirao političke nauke na Univerzitetu “Kiril i Metodije“ u Makedoniji. Autor je stotine javnih i naučnih radova i učesnik brojnih javnih dijaloških susreta.

Ono što je govorio na javnim događajima, pričao bi i privatno: istinski se zalagao za dijalog i suživot i ultimativno verovao u njega kao jedini izlaz za balkanske nedaće. Imao je sluha za drugu stranu, bio je ponosan na svoje i podjednako poštovao tuđe, radovao ga je zajednički život, rastuživali mržnja, nerazumevanje i neobrazovanost. Nije podnosio koruptivnost loših lidera.

Milivoje Mihajlović, rođen je 1958. godine u Prištini. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini, odsek književnost, 1983. godine. O događajima na Kosovu izveštavao je za prištinsko „Jedinstvo“, Tanjug, Radio-televiziju Beograd, BBC, APTN, Agenciju Frans Press, CBS… Bio je glavni urednik Radio Prištine, osnivač Media centra, urednik informativnog programa YU-info televizije, direktor Radio Beograda, direktor Kancelarije Vlade Republike Srbije za informisanje od 2007. do 2015. Godine 1999. sa ostalim Srbima napušta Prištinu i seli se u Beograd, gde i danas živi.

Mihajlović je vrstan poznavalac kosovske problematike. Jedan je od retkih srpskih novinara, koji, iako primoran da napusti Prištinu, Kosovo nije nikad napustio, aktivno svedočeći o prošlom i sadašnjem vremenu. U dobu sunovrata novinarske profesije, sačuvao je njeno dostojanstvo, kao i svoj integritet. U burnim političkim dešavanjima i sudbini koju su doživeli Srbi sa Kosova, nije poklekao, niti se uzneo u narativima zvaničnih vlasti.

Nagrada „ČasTnica“ biće uskoro uručena na prigodnoj ceremoniji u Kosovskoj Mitrovici.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.