„Venac“ organizovao radionice „Lako kolo“ za decu predškolskog uzrasta

FOTO: Ansambl „Venac“

Ansambl narodnih igara i pesama KiM „Venac“ iz Prištine, sa sedištem u Gračanici, održao je dve radionice „Lako kolo“ za decu predškolskog uzrasta u Gračanici i Lapljem Selu.

Nakon radionica za učenike osnovnih škola i članova KUD-ova širom Srbije i regiona koje je ovaj ansambl održao tokom prethodne dve godine, sada, poručuju, nastavljaju edukaciju najmlađih kada je u pitanju „Lako kolo“.

„Ovog puta, ciljna grupa radionica su bila deca koja još uvek nisu stasala da upišu Školu folklora koju organizuje Ansambl ‘Venac’, a kojima je ovo bila jedinstvena prilika da se upoznaju sa folklorom i tradicijom našeg naroda kroz ovu interaktivnu radionicu“, kazali su.

„Lako kolo“ je, kako su objasnili, trotaktni igrački obrazac, koji se može smatrati „simbolom igračke tradicije na Kosovu“ te se „njegov kontinuitet može pratiti do današnjih dana u praksi, što govori u prilog tome da je deo narodnog identiteta i kulture ljudi sa ovih prostora“.

Poručuju da „sa ponosom nastavljaju očuvanje kulturne baštine Republike Srbije“

Pokrovitelj projekta je Ministarstvo kulture Republike Srbije, dok su organizaciju radionice pomogle osnovne škole „Kralj Milutin“ iz Gračanice i „Miladin Mitić“ iz Lapljeg Sela, kao i svi zaposleni u predškolskim ustanovama „Đurđevak“ u ovim mestima.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.