Ulutaš na Kopaoniku sa generalom Mojsilovićem na godišnjicu sukoba u Zvečanu

FOTO: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Na godišnjicu sukoba u Zvečanu, odnosno najvećeg povređivanja vojnika KFOR-a, kako je to sama misija NATO proglasila, njen komandant se na Kopaoniku sastao sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, generalom Milanom Mojsilovićem.

Ranije danas u zasebnom saopštenju, KFOR je podsetio na ovaj dan prošle godine, sa porukom da se radilo o neprihvatljivom i ničim izazvanom napadu, a da su rane nekim od 93 povređena vojnika zauvek promenile život. Zatražili su utvrđivanje svih činjenica, kao i da počinioci napada odgovaraju.

General Ulutaš je na Kopaoniku boravio na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane Republike Srbije, u pitanju je redovan sastanak koji se održava na visokom nivou, a u cilju unapređenja međusobnog razumevanja i saradnje na zajedničkom zadatku stvaranja bezbednog i sigurnog okruženja.

Na sastanku je, kako su kazali iz ovog ministarstva, bilo reči o „aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, dosadašnjoj saradnji i efektima aktivnosti koje se preduzimaju radi praćenja situacije na terenu i sprečavanja daljeg pogoršanja bezbednosne situacije u Pokrajini“.

U razgovoru su obe strane izrazile posvećenost očuvanju mira i stabilnosti, dodaju.

Ministarstvo je ukazalo i na značaj saradnje na svim nivoima između Vojske Srbije i KFOR-a, kako bi, dodaju, „uspešno preventivno delovali“.

Navodeći da je situacija na Kosovu nestabilna i osetljiva, za šta je optužio „jednostrano provokativno“ delovanje Prištine, Mojsilović je zatražio od komandanta KFOR-a da vojnici ove misije postupaju „profesionalno i nepristrasno i blagovremeno spreče svaki pokušaj ugrožavanja srpskog stanovništva“.

O sastanku komandanta KFOR-a i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, u međuvremenu se oglasio i KFOR.

„General-major Ulutaš i general Mojsilović izneli su stavove o celokupnoj bezbednosnoj situaciji i njenom uticaju na regionalnu stabilnost, kao i o aktivnostima saradnje, uključujući sinhronizovane patrole duž administrativne granične linije“, naveli su.

I iz ove misije su potvrdili da je reč o redovnom sastanku čelnika KFOR-a i Vojske Srbije, a spomenuta je i Rezolucija 1244, kao i posvećenost misije da osigura bezbednost i slobodu kretanja svim zajednicama.

Pročitajte još:

KFOR podsetio na godišnjicu povređivanja najvećeg broja njihovih vojnika na Kosovu – u Zvečanu

LVV na godišnjicu sukoba u Zvečanu: Srbija organizovala kriminalne grupe da spreči gradonačelnike, sada mnogo drugačije, grb i zastava Republike KosovoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.