Predstavljanje knjige “Sveti sveštenomučenik Nedeljko Rakovički” u parohijskom domu crkve Svetog Dimitrija

U prostorijama parohijskog doma crkve Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, ovog vikenda se održava promocija knjige “Sveti sveštenomučenik Nedeljko Rakovički”. Događaj je zakazan za subotu u 17.30 časova.

Knjigu će predstaviti autor Aleksandar Azdejković – đakon crkve u Rakovici.

Ujedno će održati predavanje „o stradanju svetog Nedeljka i njegove pastve u posleratnom periodu“.

U toku izlaganja autor će, najavili su, dati poseban osvrt na progon sveštenstva SPC u periodu od 1944. do 1985. godine.

Inače, kako ističu iz crkve u Rakovici, sveštenik Nedeljko Streličić rođen je 26. februara 1907. godine u selu Pusto Šilovo, srez leskovački, a odrastao je u selu Drvare u Vučitrnu. Školovao se u Kosovskoj Mitrovici i završio Bogosloviju u Prizrenu 1929. godine. Iste godine oženio se Branislavom Gvozdić, ćerkom sveštenika Stojana Gvozdića iz Zvečana.

Bio je paroh u Prištini i Lapljem selu, nakon toga i u manastiru Svetog Arhangela Mihaila u Rakovici. U svom apostolskom službovanju od 1937. do 1939. godine zajedno sa vernim narodom i uz blagoslov i materijalnu pomoć Patrijarha Varnave, ktitorke Jelene Radojkić i drugih bogoljubivih ljudi sagradio je hram i parohijski dom u Rakovici.

Tokom drugog svetskog rata, navodi se na sajtu – pomagao je ranjenicima i organizovao je prikupljanje hrane i druge materijalne pomoći siromašnim građanima.

„U martu 1945. godine pripadnici Ozne odveli su oca Nedeljka na informativni razgovor. Nakon toga više se nije vratio. Supruga oca Nedeljka obavestila je Crkvenu Upravu da je saznala da otac Nedeljko više nije živ i da je streljan posle strahovitih mučenja“.

21. maja prošle godine proglašen je za sveca.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.