60% više žalbi SŠK u 2023, nego 2022, najviše za istinitost u izveštavanju, upozoreno i na nacrt Zakona o NKMK

Imer Muškoljaj Savet za štampu

Od 425 prijava za kršenje etičkog kodeksa izveštavanja medija na Kosovu, Savet za štampu Kosova potvrdio je da se to dogodilo u 146 slučajeva. Najveći broj prijava ticao se istinitosti izveštavanja. Međutim, prijave su se ticale i podsticanja na govor mržnje, prava na odgovor, te kršenja privatnosti i zaštite izvora i autorskih prava. Imer Muškoljaj (Mushkolaj) upozorava na to da iako je kosovska medijska scena pluralističnija u regionu, ukoliko bi se usvojio novi Zakon o nezavisnoj komisiji za medije, situacija bi se promenila.

U prostorijama Centra za građansku energiju u Severnoj Mitrovici, danas je predstavljen izveštaj Saveta za štampu Kosova za 2023. godinu, a rezultate rada ove organizacije predstavio je njegov izvršni direktor Imer Muškoljaj.

Imer Muškoljaj Savet za štampu
FOTO: KoSSev

Tokom 2023, Savet za štampu je primio 184 žalbe, od čega je u potpunosti usvojio 42, delimično 55. Ove je godine Savet za štampu primio 60 odsto više žalbi nego prošle.

Kao i prethodnih godina, žalbe su se uglavnom odnosile na poglavlje koje se bavi izveštavanjem istine i lažnih vesti. Međutim, Muškoljaj je ukazao i na to da je Savet za štampu ove godine primio i određeni broj fizičkih lica koja su se žalila na povredu privatnosti.

Pozdravljajući to što kod građana raste svest o ulozi medija, Muškoljaj je, međutim, naveo i da je građanima potrebna edukacija o njihovim pravima ali i pravima medijima, posebno kada građani preko javnih platformi i oznakama „public“ objavljuju sadržaje na društvenim platformama koji su interesantni medijima, ili ukoliko se nađu na nekom javnom mestu koje mediji usnime.

Predsednik Saveta za štampu navodi da pored toga što je za više od polovinu povećan broj onih koji su uputili žalbe ovoj instituciji na račun medija, njegov dominantan utisak za proteklu 2023. godinu je upravo to da se sve veći broj građana odlučuje da se žali na način izveštavanja medija.

To ocenjuje kao pozitivan trend, ali i naglašava da je potrebno ulagati znatne napore u medijsku pismenost građana. To ne podrazumeva samo mlade kao ciljnu grupu, odnosno đake i studente kroz obavezne programe, već takođe i populaciju zrele i starije dobi.

Na pitanje kako ocenjuje kosovsku medijsku scenu, Muškoljaj je naveo da je ona pluralističnija u odnosu na region, međutim, kao poseban problem ističe napore vlade da se usvoji Zakon o nezavisnoj komisiji za medije.

„Čije bi usvajanje definitivno obrnulo trend kada je u pitanju pluralizam medijske scene“, navodi Muškoljaj, ukazujući na to da se na Kosovu sa naporima na usvajanju ovog zakona, odvija potpuno drugačiji trend u odnosu na situaciju u EU, gde se ojačava uloga Saveta za štampu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.