Kusari-Ljilja za grafite na Severu: Situacija krhka zbog opasnosti od grupa koje podržava Srbija

kusari ljilja
FOTO: Kim

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednica poslaničke grupe Pokreta „Samoopredeljenje“ Mimoza Kusari-Lila (Ljilja) prokomentarisala je pojavu grafita sa sadržajem podela i međunacionalne mržnje u opštinama na severu Kosova, nakon sednice Predsedništva Skupštine održane danas. Kazale je da je evidentno to da je bezbednosna situacija na severu i dalje krhka.

„Evidentno je da je situacija na severu zemlje i dalje krhka zbog tvrdnji i potencijalne opasnosti od grupa koje podržava Srbija. Ispisivanje grafita nadležni organi su shvatili ozbiljno radi pronalaženja autora. Takvih smo imali ne samo na Kosovu, već i u Crnoj Gori“, rekla je ona danas.

Kosovska policija je u 24-časovnom izveštaju objavila da su 11.02.2024. godine zabeležena tri slučaja „podsticanja razdora i netrpeljivosti” u Zubinom Potoku, Severnoj Mitrovici i Leposaviću.

Na ovim grafitima piše: „Kada se vojska vrati na Kosovo, Severna brigada živi“.

S obzirom na ove i druge akcije ove prirode, Kusari-Ljilja je izjavila da Srbija nije zaustavila pokušaje destabilizacije Kosova.

„Što se tiče mogućnosti napada, poput onog u Banjskoj, sve informacije govore da nikada nisu stali sa pokušajima destabilizacije Kosova, ali je priprema organa za sprovođenje zakona na pravom nivou“, rekla je ona posle sednice Predsedništva.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.