Dovođenje u pitanje sudske odluke o zemljištu Visokih Dečana dovodi u pitanje vladavinu prava na Kosovu

đovani barbano
FOTO: Tviter/EULEX

Šef EULEX-a Đovani Pjetro Barbano, istakao je da dovođenje u pitanje sudske odluke o vraćanju zemljišta Visokim Dečanima dovodi u pitanje vladavinu prava na Kosovu.

Barbano je dodao da odluke Ustavnog suda podriva nezavisnost pravosuđa.

„Dovođenje u pitanje odluke Ustavnog suda podriva nezavisnost pravosuđa, narušavajući vladavinu prava. Odluka iz 2016. o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani obavezuje sve pojedince i ustanove, bez izuzetka“, naveo je Barbano na X mreži.

Osma je godina od kada je kosovski Ustavni sud nakon 16 godina dugog sudskog procesa potvrdio odluku o zemljištu manastiru Visoki Dečani – povraćaju 24 hektara zemlje Iako odluka postoji, ona sve do dan danas nije sprovedena u delo, tj. zemlja nije uknjižena u katastar. Svake godine međunarodni zvaničnici na dan donošenja ove odluke u maju podsećaju kosovske vlasti na obavezu, ali ne propuštaju ni drugu priliku da podsete kosovske vlasti na svoju obavezu.

Tako je nemački posrednik za dijalog Beograda i Prištine Manuel Zaracin sinoć u intervjuu na TV Kljan Kosova poručio kosovskom premijeru da „mora da preuzme odgovornost i sprovodi odluke“.

Povezane vesti:

Rode: Barbano u pravu oko sprovođenja odluke Ustavnog suda za Dečane

Saracin Kurtiju o odluci zemljišta Visokim Dečanima: Preuzmite odgovornost i sprovedite odlukePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.