"Kosovo u UNESCO opasno za našu baštinu"

Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić kaže za B92 da bi prijem Kosova u UNESCO bio veoma opasan za našu kulturnu baštinu.

"To predstavlja vrlo opasnu situaciju u kojoj budućnost naše baštine, našeg entiteta i svega onoga što imamo dolazi pod veliki znak pitanja", kaže otac Sava Janjić.

On dodaje da je veoma zabrinut pre svega zato što kosovska vlada, prema rečima zamenika ministra spoljnih poslova Petrita Selimija – odbija svaki razogovor u Briselskom dijalogu, što je Srbija i tražila želeći da se o svim pitanjima, pa i pitanjima kulturne baštine, razgovara uz jedan otvoren dijalog.

Otac Sava Janjić kaže da tvrdnje Albanaca da su Visoki Dečani deo njihove baštine, odnosno da su manastir gradili Albnaci, u službi je politike, populizma i ne pokazuju dobru volju:

"Videli smo da nedavni predlozi zakona za kulturnu baštinu i strategija za kulturnu baštinu koje su sastavljali kosovski Albanci bez međunarodnih predstavnika su povučeni upravo zbog diskriminatornog karaktera, zbog toga što celokupnu kulturnu imovinu na KiM pretvara u vlasništvo Vlade Kosova".

On dodaje da u manastiru postoje brojni dokazi koji pobijaju takve albanske tvrdnje.Više o novoj kontra-kampanji Srbije protiv članstva Kosova u UNESCO, od nedavno pokrenutoj, čitajte na našoj tematskoj stranici Srpska kontra-kampanja: "Ne Kosovo u UNESCO".

Više o tome šta je kosovska diplomatija do sada radila da bi Kosovo dospelo na dnevni red za učlanjenje u UNESCO, ali i na međunarodnom priznavanju kosovske nezavisnosti, čitajte na našoj tematskoj stranici "Lobiranje kosovske diplomatije".

"U manastiru Visoki Dečani ima toliko dokumenata, istorijskih podataka, da mogu da se napišu tomovi knjiga, više nego o celokupnoj istoriji albanskog naroda. Imamo kolekciju osmanskih rukopisa i fermana koja je najveća na Kosovu. Ja mislim da nijedna džamia nema toliku kolekciju fermana koji upravo od 1506. godine u vreme sultana Bajazita Drugoga, garantuju manastiru prava, zaštitu, zemlju".Prema njegovim rečima, šta god bila odluka po pitanju zahteva da Kosovo dobije članstvo u UNESCO, sve crkve će ostati srpske pravoslavne crkve.

"Da li će dobiti ili neće, mi to ne možemo da znamo. Ali jedna stvar jeste da će naše crkve ostati srpske pravoslavne crkve, bez obzira šta se desilo. Ali one neće biti poligon za političku promociju onih koji žele da oduzmu naš identitet, našu slobodu, naša prava. I dok smo mi u tim svetinjama, tamo će se ulaziti i tamo će se moći fotografisati samo sa našom dozvolom i samo uz našu saglasnost. U protivnom, nadam se da neću upotrebiti silu".

Iguman manastira Visoki Dečani kaže i da saradnja sa kosovskim institucijama trenutno ne postoji."Mi smo već prekinuli saradnju sa kosovskim institucijama i mi sa njima možemo razgovarati jedino nakon razgovora u Briselu. Na njima je da pokažu da li hoće da ulaskom u UNESCO budu okupatori hrišćanskih svetinja na KiM, takvi se pokažu pred svetom, ili jednostavno, da pokažu da Kosovo ide ka jednoj civilizovanijoj kulturnoj budućnosti. Kako su krenuli, nisam sasvim uveren da će moći da uvere ljude u Evropi da pokušajima okupacije objekata SPC, menjanjem njihovog identita, da mogu da zadobiju simpatije za ulazak u budućnosti u neku drugu organizaciju".Otac Sava Janjić navodi i da se bratstvo manastira suočava sa stalnim pretnajma i verbalnim uvredama.

"Omladina više ne viče 'UČK', nego 'Alahu Akbar'. To je žalosno. Manstir se suočavao s tim vekovima, mi ćemo tu ostati. Ono što sam čuo od najviših predstavnika NATO-a jeste da će zaštita manastira biti dodatno pojačana. Ako Albanci hoće da uđu u sukob sa NATO, neka izvole, ali mislim da im to neće biti na korist," rekao je Janjić.

B92

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.