Kosovo se protivi tome da nacrt statuta Zajednice posluži kao osnova za buduće razgovore

FOTO: Fejsbuk/Miroslav Lajčak

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak rekao je da je nacrt statuta Asocijacije, koji je predstavio Upravljački tim, važna polazna tačka za buduće rasprave. Međutim, njegova izjava izazvala je reakcije u Prištini. Vlada je saopštila da taj nacrt jasno predstavlja želju za Republikom Srpskom na Kosovu i kao takav ne može poslužiti kao osnova za dalje razgovore.

Izjava posrednika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka, koju je u ponedeljak dao o nacrtu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, izazvala je reakciju kosovskih institucija.

Prema Lajčaku, nacrt koji je predstavio Upravljački tim je važna polazna tačka za buduće diskusije.

„Strane su takođe učinile važan i simboličan korak ka uspostavljanju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom. Iako prvi nacrt koji je predstavio Upravljački tim nije konačan, on je važna polazna tačka za buduće diskusije na nivou glavnih pregovarača“, naglasio je Lajčak.

Dokument koji je predstavljen na sastanku premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića 2. maja u Briselu naišao je na protivljenje kosovske strane, dok je upravljački tim koji ga je izradio raspušten.

Iz Vlade je saopšteno da Nacrt predstavlja želju za Republikom Srpskom na Kosovu i kao takav ne može biti osnova za dalje rasprave.

„Nacrt predstavljen na sastanku 2. maja u Briselu suštinski je protiv Ustava, ustavnosti, zakonitosti, demokratije, evropskih vrednosti, ljudskih prava i prava manjina prema evropskim standardima. Taj nacrt jasno predstavlja želju za Republikom Srpskom na Kosovu. Kako Republika Srpska može biti osnova ili polazna tačka za dalje razgovore?“, izjavio je portparol Vlade Kosova Perparim Krieziu.

Na Lajčakove reči reagovao je i predsednik Skupštine Gljauk Konjufca.

„Nikakva vanustavna pozicija ne može biti osnov za pregovore. Ja sam tog mišljenja. Jer nema logike da se krene sa jedne neustavne pozicije, dakle što nije u skladu sa Ustavom Kosova i da se stigne kod Ustava Kosova. Tako nikada ne možeš da stigneš. Tačka polaska treba da bude unutar Ustava Kosova“, izjavio je Konjufca.

Nacrt statuta koji je predložio Upravljački tim, pored dugačke liste izvršnih ovlašćenja, predviđao je i pravo na referendum za Srbe.

Kosovo je u Briselu predložilo nacrt vizije za ovaj mehanizam, koji je, prema rečima premijera Aljbina Kurtija, zasnovan na hrvatskom modelu za nacionalne manjine.

Pročitajte još:

Konjufca: Ako je cena dijaloga uništenje Kosova, dobro je reći mu zbogomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.