Kosovo privremen član Međunarodnog saveza atletike

Atletskom savezu Kosova odobreno je privremeno članstvo u Međunarodnom udruženju atletske federacije (IAAF), saopšteno je danas iz ove svetske sportske organizacije. Pre tri dana Atletski savez Srbije je uspeo da blokira članstvo Atletskog saveza Kosova u Evropsku atletsku federaciju, ali samo zbog propusta u proceduri. 

"Na 198. sednici odbora IAAF-a u Pekingu, Atletskom savezu Kosova je odobreno privremeno članstvo u IAAF-u, postavši 214. član federacije," navodi se na Fejsbuk stranici ove međunarodne atletske organizacije.

Pre samo tri dana delegacija Atletskog saveza Srbije je, na čelu sa generalnim sekretarom, Slobodanom Brankovićem, uspela da spreči članstvo Atletskog saveza Kosova u Evropsku atletsku federaciju.

U saopštenju Atletskog saveza Srbije navodi se da je ovaj Savez diplomatskim putem uspeo da spreči prijem Kosova u Evropsku atletsku federaciju, ali zbog propusta u proceduri.

"Jedna od tačaka dnevnog reda trebalo je da bude i prijem nove članice EA – Atletskog saveza Kosova. Naša delegacija je diplomatskim putem uspela prijem Kosova da blokira zbog propusta u proceduri, tako da do glasanja nije ni došlo," navodi se u saopštenju Atletskog saveza Srbije. 

Pre nešto više do dve nedelje Kosovo je postalo 50. članica regionalnog udruženja Svetske teniske federacije, Tenisa Evrope, saopšteno je danas iz ove sportske organizacije. Članstvo Kosova stupa na snagu 1. januara 2016. godine, kada će teniseri sa Kosova moći da se po prvi put takmiče na Evropskom juniorskom prvenstvu i drugim takmičejima Tenisa Evrope.

 


Sedamnaest međunarodnih i evropskih saveza + MOK

Kosovo je do sada postalo punopravan član u sportskim međunarodnim i evropskim savezima tenisa, košarke, plivanja, ping-ponga, gimnastike, dizanja tegova, streljaštva, džuda, navigacije, modernog petoboja, rukometa, boksa, a prihvaćeno je da bude član sa ograničenim pravima u međunarodnim savezima rvanja, skijanja, tekvandoa, biciklizma i karlinga.

Kosovo, posle jednoglasne odluke svih učesnika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Monaku je postalo i punopravni član ove najviše svetske sportske organizacije, i po prvi put će učestvovati na Olimpijskim igrama u Riju, 2016. godine i to pod svojom zastavom. 


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.