Kosovo pred Rio: "Jednaki sa ostalim nacijama, čak i bez medalja, naši ste heroji"

Dva plivača, dve džudistkinje, dva atletičara, jedan strelac i biciklista – čine osmočlani kosovski olimpijski tim, koji predvodi svetska šampionka Majljinda Keljmendi, a u koju, kako kosovska štampa piše u više navrata, "čitava albanska nacija" polaže nade da će u Riju ovog meseca osvojiti zlatnu medalju. Istovremeno, brojne su poruke kosovskih zvaničnika i pojedinaca na društvenim mrežama, da je ovaj tim već pobedio s obzirom na to da će njihovo prvo učešće na 28. letnjim Olimpijskim igrama označiti i prvo učešće Kosova kao "nezavisne države Republike Kosovo". Pod pokroviteljstvom kosovskog predsednika Hašima Tačija u julu je pokrenuta i kampanja u kojoj se promoviše kosovski olimpijski tim, a uz njega i Kosovo kao nezavisna država. Predstavljen je i zvanični logo ove reprezentacije, kao i digitalni deo kampanje sa heštegom "KosovoinRio". Tači je ordenom zasluga već odlikovao ovaj tim. Dve glavne poruke koje Internetom prenose Albanci sa Kosova u ovoj kampanji su "jednaki smo sa ostalim nacijama" i "čak i bez medalja, naši ste heroji/pobednici".

Kosovsku zastavu brazilskom Marakanom proneće, očekivano, Majljinda Keljmendi, aktuelna svetska šampionka u kategoriji do 52 kg. Ona je od 2011., kada se pojavila na međunarodnoj sceni, praktično nepobediva takmičarka. Iako su očekivanja Albanaca da Keljmendijeva osvoji zlatnu medalju snažna, što bi ujedno bila i prva olimpijska medalja za Kosovo i to uprkos činjenici da više desetina ostalih olimpijskih reprezentacija nisu nikada osvojile nijednu medalju na Olimpijskim igrama, Keljmendi je za kosovske medije koji se ovih dana utrkuju u objavljivanju vesti o njoj, izjavila da će u borbe ući fokusirana da napravi što bolji rezultat, rasterećena od pritiska koji u javnosti postoji. U obraćanju međunarodnoj javnosti ona je, ipak, priznala koliko je važno da Kosovu donese medalju iz Rija.

Tu se ne završavaju očekivanja kosovske javnosti za osvajanje medalja. Predsednik kosovskog olimpijskog komiteta Besim Hasani izjavio je ranije da bi i druga džudistkinja Nora Đakova mogla da osvoji neku od medalja u kategoriji ispod 57 kg.

Učešće srpskih sportista u Riju "ne znači priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i ne prejudicira poziciju Republike Srbije prema statusu te teritorije"

Srbija će se sa 103 olimpijca ove godine boriti u 14 sportova. Ovo je njeno 4. učešće od kada je postala samostalna država.

S obzirom na realne šanse, međutim, da bi se srpski sportisti mogli naći na borilačkim terenima sa kosovskim, postavlja se pitanje da li su i kakve instrukcije sprske vlasti koje ne priznaju nezavisnost Kosova, pripremile za ponašanje svojih sportista. Blic je nedavno istraživao ovu temu.

Odgovor za ovaj dnevni list iz Ministarstva sporta bio je međutim, da "prema informacijama kojima oni raspolažu, ne postoji mogućnost da se naši sportisti nađu u direktnom duelu sa sportistima tzv. Republike Kosovo".

Ipak, u praktičnom smislu, ukoliko se srpski sportisti budu našli u duelu sa kosovskim, iz nadležnog sportskog saveza potrebno je da se prethodno uputi izjava odgovarajućoj međunarodnoj sportskoj organizaciji, sledeće sadržine: "Učešće sportista Republike Srbije na ovom takmičenju ne znači priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i ne prejudicira poziciju Republike Srbije prema statusu te teritorije".

Srpski sportisti da ne budu na pobedničkom postolju sa kosovskim

Prema preporukama Vlade Republike Srbije iz 2015. godine, dokumentu na 5 strana, na koji se takođe pozvao Blic, ukoliko se usled postignutih rezultata dogodi situacija da se "očekuje od naših sportista da stanu na isto pobedničko postolje sa sportistima sa AP KiM pod ingerencijom PiK", na kome, iznad koga bi se nalazila znamenja ili se bude intonirala himna tvz. Republike Kosovo, "preporučuje se da sportisti pod ingerencijom Republike Srbije ne budu prisutni na pobedničkom postolju". Uz ovo se nalaže nadležnim savezima da ovome na vreme upoznaju organizatore, kao i nadležne državne organe.

Ipak, samo dvoje iz osmočlanog kosovskog tima ispunilo je olimpijsku normu. Upravo značaj ovog tima sa kojim će Kosovo po prvi put nastupiti na Olimpijskim igrama, tumači se kao razlog zašto je kosovski predsednik Hašim Tači ordenom zasluga već odlikovao prve kosovske olimpijce.

"Državnu zastavu Republike Kosovo" predao je Majljindi Keljmendi da je Marakanom pronese 5. avgusta.

"Možda dobijemo zlato, možda ne, ipak, heroji smo,"  bio je jedan od Tačijevih tvitova ranije ovog meseca, upravo ispod fotografije Majljinde Keljmendi, kosovske zastave i olimpijskih prstenova.

Za ovu priliku otvorena je posebna internet stranica – Kosovo u Riju, sa aktuelnim vestima i informacijama koje se tiču sportskih organizacija na Kosovu, lobiranja, priprema za prvo učešće na Olimpijskim igrama, pored istoimene stranice na Tviteru, i Fejsbuku, na kojima pojedinci i kosovski zvaničnici postavljaju kratke promotivne poruke i šalju podršku. U međuvremenu na Wikipediji je takođe otvorena stranica na engleskom Kosovo na Olimpijskim igrama.

Kosovo je jednoglasnom odlukom svih učesnika na sednici Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), 9. decembra prošle godine u Monaku dobilo punopravno članstvo u ovoj svetskoj organizaciji sporta. Sednici je tada prisustvovao i ruski predstavnik olimpijskog komiteta, koji nije glasao protiv članstva Kosova, iako se Rusija do sada u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija snažno protivi priznavanju Kosova kao nezavisne države, a u čemu ostaje najverniji partner Srbiji. Srpski predstavnik Olimpijskog saveza, Vlade Divac, nije prisustvovao sednici u Monaku, ali ni on nije uputio zvaničan protest na članstvo Kosova. 

Letnje olimpijske igre u Rio de Žaneiru počinju 5. avgusta i trajaće sve do 21. istog meseca. One se po prvi put održavaju u Južnoj Americi i okupiće 10.500 sportista iz 206 zemalja koji će se takmičiti na 34 lokacije u samom Rio de Žaneiru i na 5 terena van njega – Salvadoru, Braziliji, Manausu i Belo Horizonteu. Osim Kosova, na Olimpijskim igrama prvi put učestvuje i reprezentacija Južnog Sudana sa troje sportista. 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.