Kosovo postalo član Međunarodne organizacije vrhovnih revizorskih institucija

INTOSAI
FOTO: Koha

Izvor: Koha (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Nacionalna kancelarija za reviziju Republike Kosovo saopštila je da se pridružila Međunarodnoj organizaciji glavnih revizorskih institucija (INTOSAI).

„Ovo je najvažnije dostignuće jer nas članstvo u INTOSAI-u čini ravnopravnim partnerima i donosiocima odluka na međunarodnom nivou“, rekao je glavni revizor, Besnik Osmani na današnjoj konferenciji za novinare.

U saopštenju za medije objavljenom od strane Kancelarije revizora navodi se da je Upravni odbor INTOSAI-a većinom glasova u avgustu 2019. odobrio punopravno članstvo Državne kancelarije za reviziju Republike Kosovo u ovu organizaciju, od 1. januara 2020.

„INTOSAI je nezavisna, profesionalna i nepolitička organizacija osnovana kao stalna institucija. Deluje kao krovna organizacija za revizorsku zajednicu javnog sektora i ima poseban konsultativni status pri Ekonomskom i socijalnom savetu Ujedinjenih Nacija (ECOSOC). Državna kancelarija za reviziju Republike Kosovo podnela je zahtev za članstvo za ovu značajnu organizaciju 8. maja 2018. Posle procesa intenzivnog pregleda i angažovanja, relevantne međunarodne vlasti potvrdile su da DKR ispunjava sve pravne i administrativne kriterijume utvrđene statusom INTOSAI da bi bila punopravni član ove institucije“, navodi se u saopštenju.

Prema Kancelariji za reviziju, ovaj rezultat je kruna izvanrednog rada državne revizorske kancelarije, kosovskih institucija i podrške DKR partnera.

Učešće Državne kancelarije za reviziju u INTOSAI strukturama, između ostalog, promoviše dobru upravu, veću transparentnost i odgovornost i veće profesionalne kompetencije. Državna revizorska kancelarija je nezavisna institucija koja vrši svoj mandat utvrđen Ustavom i zakonom u skladu sa standardima profesionalne revizije i internim etičkim kodeksom i profesionalnim ponašanjem.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.