Kosovo počelo da deradikalizuje zatvorene džihadiste

 

Izvor: The Time sof Israel (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Ministar kaže da se nada da će se na časovima koje drže umereni imami zatvoreni borci učiti  „o opasnostima verskog radikalizma“.

Kosovo je u petak pokrenulo program koji je usmeren na de-radikalizaciju zatvorenih džihadista, uključujući predavanja u zatvorima koja drže umereni imami.

Više od 90 procenata 1.8 miliona stanovnika na Kosovu su muslimani koji upražnjavaju umerenu formu islama.

Ali tokom proteklih nekoliko godina više od 300 kosovskih građana otišlo je kako bi se pridružilo džihadistima koji se bore u Siriji i Iraku. Oko 50 njih je ubijeno.

Veruje se da su pali pod uticaj grupe lokalnih imama koji su se školovali u arapskim zemljama koje upražnjavaju radikalno tumačenje islama.

Od 100 ili više džihadista koji su se vratili na Kosovo, oko 80 ih je trenutno u zatvoru, bilo da su proglašeni krivima za zločine ili čekajući suđenje.

Ministarstvo pravosuđa je u petak saopštilo da je postiglo dogovor sa Islamskom zajednicom Kosova, što će omogućiti umerenim imama da zatvorenicima pruže versku nastavu.

„Uveren sam da će organizovanje verskih predavanja za zatvorenike povećati svest među njima o opasnostima verskog radikalizma,“ rekao je ministar pravde Abelard Tahiri.

Za ovaj zadatak odabrano je ukupno 20 imama i to nakon što su prošli sigurnosnu proveru.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.