Kosovo: Optužnice protiv tri lica zbog učešća u ISIS-u

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je 29. i 25. februara tri optužnice protiv lica iz regiona Prištine, Uroševca i Gnjilana zbog učešća u terorističkim grupama. Dva lica se terete i da su direktno učestvovala u borbama u Siriji na strani ISIS-a. 

Najskorija optužnica – podignuta 29. februara u Osnovnom tužilaštvu u Gnjilanu, podignuta je protiv F. B., koji se tereti da je od februara do decembra 2015. boravio u Siriji gde se pridružio ISIS-u. 

"Na početku okrivljeni F.B. prošao je kroz teorijske i praktične obuke o upotrebi oružja i ručne bombe. Nakon završetka obuke, zadužio je vatreno oružje AK-47, četiri šaržera napunjenih sa 30 metaka i vojnu uniformu bez oznake," navodi se u saopštenju iz Tužilaštva Kosova. 

Arhivu vesti u vezi sa ISIS-om, a koje su povezane sa Kosovom, možete pratiti na našoj tematskoj stranici  "ISIS i Kosovo"

F.B. se tereti da je izvršio krivično delo "organizovanje i učešće u terorističkoj grupi".

Optužnice od 25. februara podignute su u sudovima u Prištini i Uroševcu protiv L. F. i S.I. 

L.F. se optužuje da se pridružio ISIS-u u Siriji i da je učestvovao u borbama, provevši u Siriji dva meseca. 

Nakon dva meseca boravka u Siriji, vraćajući se na Kosovo, zaustavila ga je turska policija i vraćen je na Kosovo, navodi se u saopštenju tužilaštva i dodaje da se okrivljeni tereti da je izvršio krivično delo "organizovanje i učešće u terorističkoj grupi". 

S.I. se optužuje da je od oktobra 2013. do novembra 2015. godine na Fejsbuku, preko svog ličnog profila, objavljivao komentare i publikacije, te podsticao na mržnju protiv, kako navode iz tužilaštva, "međunarodne koalcije koja se bori protiv terorističke organizacije ISIS i javno podržao ektremnu ideologiju i delatnost ove organizacije".

Optuženi je objavljivao sadržaje sa ciljem da se različite grupe i pojednice priključe ISIS-u, ostvarivši kontakte sa osobama koje su direktni učesnici u ratu u Siriji i Iraku, pozivajući javno da ISIS oslobodi i Kosovo, navode iz Tužilaštva Kosova i dodaju da se S.I. optužuje da je počinio delo "pridruživanje ili učešće u stranoj vojsci ili policiji, i spoljnim paravojnim i parapolicijskim formacijama u grupnim ili individualnom organizovanju van teritorije Kosova". 

Takođe, prema ovoj optužnici, tokom pretresa kuće optuženog u selu Režance, pronađena je puška – Karabin MPERY3GE44, bez važeće dozvole, snajperska optika i jedan metak, pa se S.I. tereti da je izvršio i krivično delo "neovlašćeno držanje oružja i posedovanje". 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.