Ponovo odložena skupštinska rasprava o trogodišnjem radu kosovske vlade, propalo i glasanje za Rezoluciju za raspuštanje skupštine

FOTO: Ekonomiaonline

Skupštinska rasprava o trogodišnjem radu kosovske vlade, a koju je zatražila opoziciona stranka Alijansa za budućnost Kosova odložena je zbog nedovoljnog broja poslanika, prenose prištinski mediji. Istovremeno, nije se glasalo ni za Rezoluciju koju je pripremila takođe ova stranka, a kojom zahtevaju da trenutna vlada završi mandat ostavkom ili predlogom za razrešenje, a da kosovska skupština bude raspuštena.

Sednica o trogodišnjem radu vlade, bila je zakazana danas za 13 časova.

Inače, reč je o drugoj sednici sa istim dnevnim redom, nakon što je prethodna odložena jer se na njoj nije pojavio kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Današnja je počela sa više od pola sata zakašnjenja, na njoj je Kurti bio, ali i samo 40 poslanika, zbog čega nije mogla da se održi.

„Dugo smo čekali, ali prekidamo ovu sednicu i dogovaramo se o drugom terminu“, rekao je Gljauk Konjufca, predsednik skupštine.

Današnju sednicu na ovu temu, zatražila je Alijansa za budućnost Kosova, što je i odobreno ovog ponedeljka na sednici Predsedništva skupštine.

Osim toga, kako pišu kosovski mediji, AAK je pripremila i rezoluciju kojom zahteva raspuštanje Skupštine, ali i da trenutna vlada svoj mandat završi ostavkom ili predlogom za razrešenje.

To je i nakon ove propale sednice ponovio šef poslanika ove stranke u Skupštini, Besnik Tahiri.

„Očekujemo Kurtijevu kapitulaciju kroz ostavku“, kazao je medijima.

Podseća da je zahtev za raspravu o radu aktuelne vlade upućen još pre dva meseca, a mišljenja je da je ona – „šampion neuspeha“:

„Ova Vlada ne mora pred građane, ne mora pred penzionere, ne mora pred 80,000 državnih službenika, da stane pred javne funkcionere…“.

Nije samo AAK ta koja traži raspuštanje ovih institucija. I PDK je za prevremene izbore na Kosovu, a medijima se nakon propale sednice danas obratio Abeljard Tahiri iz te stranke.

Kaže – 30. maj je poslednji dan za raspuštanje Skupštine, a to je potrebno jer je:

„Rad Skupštine je degradirao do te mere da je teško možemo održati u životu još osam meseci do redovnih izbora“.

Nove izbore očekuje već u junu ili julu.

„Dobro je razmisliti, utrti put za nove izbore u junu ili julu. Već dve nedelje smo u intenzivnijoj komunikaciji i nastavićemo sve dok, kao što smo rekli, ovaj četvrtak bude poslednji dan za raspuštanje Skupštine, odnosno 30. maja. Ukoliko do 30. maja ne postignemo koordinaciju za raspuštanje Skupštine, gubimo mogućnost da građani 30. juna ili 7. jula budu na glasačkim kutijama. Poslednji je dan i neću prestati da pokušavam“, kazao je ovaj poslanik.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.