Kosovo na dan odluke: Pomozite nam da pokažemo najbolje od svog globalnog nasleđa i makijata!

Uoči odlučivanja Izvršnog saveta UNESCO-a o članstvu Kosova, digitalna diplomatija Kosova nalazi se u samom finišu. Ovog puta, kosovsko ministarstvo poziva građane Kosova da budu "digitalne diplomate" "svoje male republike" objavljivanjem "pozitivnih fotografija kosovskog nasleđa", odgovarajući tako i na srpsku kontra-kampanju koja je posebno vidljiva u poslednjih nekoliko dana. 

"Promenite svoju glavnu fotografiju na socijalnim mrežama. Budite digitalne diplomate naše male republike. Ovo su naši predlozi" navodi se u jednom od Twitt-a ovog kosovskog ministarstva.

Osvojite put u Pariz: objavite "pozitivnu" fotografiju "kosovskog nasleđa"

Kosovska predstavnica, Atifete Jahjaga, kosovski ministar spoljnih poslova, Hašim Tači i njegov zamenik, Petrit Seljimi, su u međuvremenu izmenili svoje profilne fotografije na Twitter-u. 

Svo troje sada za svoje profilne fotografije imaju one na kojima se nalazi i natpis "Kosovo u UNESCO". 

A u prethodnom, kosovsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je albanske Twitt-eraše da objavljivanjem fotografija, učestvuju u takmičenju.

"Učestvujte u takmičenju. Objavljujte fotografije kosovskog nasleđa sa (hashtag-om, prim. red.) #KosovoinUNESCO i dobijte putovanje za Pariz," navodi se u ovom Twitt-u, a uz četiri fotografije, među kojima je i ona manastira Gračanica.

Niz Twitt-ova se zatim nastavlja uz objavu. "Učinite da vaša profilna fotografija bude lepa i pridružite se kosovskom timu digitalne diplomatije. Pomozite #KosovouUNESCO", stoji u Twitt-u, a ovog puta i uz fotografiju uroševačke crkve koja deli dvorište sa jednom od džamija u ovom gradu.

Među Twitt-ovima je i onaj u kojem se pozivaju i Srbi i Rusi da pomognu Kosovu da pokaže najbolje od svog "globalnog nasleđa" i "makijata". 

"Albanci, ili Srbi, Rusi, ili Amerikanci – pomozite nam da pokažemo najbolje od svog globalnog nasleđa – i najboljeg makijata", navodi se u Twitt-u ministarstva spoljnih poslova Kosova, a ovog puta, uz fotografije ikone iz jedne od srpskih crkava i fotografiju manastira Gračanice.

Više o tome šta je kosovska diplomatija do sada radila da bi Kosovo dospelo na dnevni red za učlanjenje u UNESCO, ali i na međunarodnom priznavanju kosovske nezavisnosti, čitajte na našoj tematskoj stranici "Lobiranje kosovske diplomatije", a o kontra-kampanji Srbije protiv članstva Kosova u UNESCO, od nedavno pokrenutoj, čitajte na našoj tematskoj stranici Srpska kontra-kampanja: "Ne Kosovo u UNESCO".


Izvršni odbor UNESCO-a danas glasa o zahtevu za učlanjenje Kosova u ovu organizaciju UN-a, dok se početkom novembra očekuje da njena Generalna skupština glasa o konačnom članstvu. Podsetimo, pre nedelju dana je Izvršni savet UNESCO-a usvojio konačni dnevni red na kojem se nalazi i članstvo Kosova, dok je zahtev Kosova potpisalo 47 država članica UNESCO-a.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.