Kosovo: Mogući scenariji – Raspušštanje skupšštine, opoziv vlade

Za raspisivanje novih parlamentanih izbora na Kosovu postoji nekoliko scenarija, od kojih je "najelegatniji" izglasavanje odluke o raspuštanju skupštine na sutrašnjoj sednici parlamenta.

Kosovski poslanici će najpre pokušati da izglasaju odluku o raspuštanje skupštine, za šta je potrebno da glasa dve trećine, ili 81 od ukupno 120 poslanika, čime bi se otvorio put za održavanje prevremenih izbora.

U tom slučaju, predsednica Kosova Atifete Jahjaga bi odmah zatim, u dogovoru sa političkim liderima, odredila datum izbora koji se ne mogu održati ranije od 30 dana, niti kasnije od 45 dana po raspuštanju skupštine. Po dosadašnjim predlozima, najverovatnije je da to bude 8. jun ili 15. jun.

Ukoliko, međutim, na sednici ne bude dovoljno glasova za raspuštanje parlamenta, onda sekretarijatu Skupštine Kosova treba poslati zahtev za opoziv vlade, koji treba da potpiše najmanje 40 poslanika.

Dva do pet dana nakon primanja tog zahteva, može se zakazati nova sednica, što bi značilo da bi vanredna sednica skupštine Kosova posvećena opozivu vlade mogla da se održi najranije 10. maja, odnosno najkasnije 13. maja.

Na takvom vanrednom zasedanju parlamenta za opoziv vlade potrebni su glasovi 61 poslanika.

Ako bi se usvojila odluka o opozivu vlade, predsednica Kosova bi u roku od 30 do 45 dana, nakon konsultacija sa političkim liderima, zakazala izbore. U tom slučaju, prevremeni izbori bi bili odrzani 22. ili 29. juna.

Mogućnost koja je stalno prisutna, ali koju za sada ne priželjkuje aktuelni premijer Hašim Tači – jeste njegova ostavka, što je još jedan način da se otvori put za održavanje prevremenih izbora.

U tom slučaju, ako ne bi uspeli ni raspuštanje skupštine, ni opoziv vlade, izbori se mogu održati krajem septembra ili u prvom delu oktobra.

Za raspuštanje kosovske skupštine su se dosad decidno izjasnili Tačijeva DPK, kao i DSK Ise Mustafe, dok je ABK Ramuša Haradinaja više za opciju opoziva vlade, mada ne isključuje mogućnost da podrži raspuštanje parlamenta.

ANK Bedžeta Pacolija je saopštila da je zabrinuta da prevremeni izbori mogu biti efikasno organizovani i više priželjkuje septembar, dodavši da će odluku doneti tokom vanredne sednice parlamenta.

Samoopredeljenje Albina Kurtija je odlučno protiv raspuštanja skupštine, pošto smatra da treba glasati za opoziv vlade.

S druge strane, 13 srpskih poslanika je kategorički odbilo da glasa za raspuštanje skupštine Kosova, s obzirom da se ne zna sudbina rezervisanih mesta za nealbanske manjine u budućej sazivu parlamenta.

Ostalih 10 manjinskih poslanika (predstavnici Turaka, Roma, Bošnjaka, Aškalija i Egipćana) i dalje nemaju jasan stav o raspuštanju skupštine, jer ne znaju sudbinu rezervisanih mesta.

Kako sada stvari stoje, vladajuće stranke DPK, DSK i ABK ukupno imaju 75 poslanika, što je manje od dve trećine neophodnih za raspuštanje skupštine Kosova.

Ako se tom broju poslanika pridruži šest poslanika ANK Bedžeta Pacolija, to bi bilo dovoljno za raspuštanje parlamenta i bez glasova nealbanskih poslanika, kao i bez Samoopredeljenja.

Međutim, unutar samog Tačijevog DPK, postoje četiri poslanika koji u stvari pripadaju "Inicijativi za Kosovo", kao sto su Fatmir Limaj, Jakup Krasnići, Hadži Šalja i Hidajet Hiseni, i bez njihovih glasova neće biti raspuštanje skupštine.

Ipak, kao opcija i u slučaju da grupa poslanika oko Limaja ne bude glasala za raspuštanje parlamenta, ostaje mogućnost da za tu odluku glasa 10 poslanika nesrpskih i nealbanskih zajednica, što bi bilo dovoljno da se skupština raspusti.

S druge strane, u slučaju neuspeha raspuštanja skupštine, tri stranke – DSK Ise Mustafe, ABK Ramuša Haradinaja i Samoopredeljenje Albina Kurtija – već su se izjasnile da će glasati za opoziv vlade Kosova.

Toj inicijativi bi se pridružila i četiri poslanika "Inicijative za Kosovo" Fatmira Limaja, što bi bilo dovoljan broj od 61 poslanika da opoziv vlade prođe u skupštini Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.