Kosovo i Albanija: Rama zatražio od Rumunije da prizna Kosovo; zajednička sednica vlade Kosova i Albanije 23. marta u Tirani

Za nova priznanja nezavisnosti Kosova ne lobiraju samo kosovski zvaničnici. O novim priznanjima 'brine' i premijer Albanije, Edi Rama, koji je danas u zvaničnoj poseti Rumuniji zatražio da i ova zemlja, sused Srbije, prizna nezavisnost Kosova. A 'srdačni' diplomatski odnosi Kosova i Albanije biće krunisani već idućeg meseca – dve vlade održaće zajedničku sednicu u Tirani, 23. marta, preneli su danas kosovski mediji, nakon sastanka ministra spoljnih poslova Albanije, Ditmira Bušatija, sa svojim kosovskim kolegom, Hašimom Tačijem. Nakon ovog sastanka, Bušati će se danas sastati i sa kosovskom predsednicom, Atifetom Jahjagom, kosovskim premijerom, Isom Mustafom, ali i sa liderom kosovske partije iz opozicije, Alijanse za budućnost Kosova i počasnim građaninom Tirane, Ramušom Haradinajem. Februar mesec, međutim, obeležilo je još zajedničkih i 'prijateljskih' aktivnosti Kosova i Albanije – pored toga što je Haradinaj proglašen za počasnog građanina Tirane, Mustafa je zajedno sa albanskim premijerom otvorio novi carinski terminal Vermice,  između Albanije i Kosova, a tokom dvodnevne posete Egiptu, Bušati je zatražio od Arapske lige da podrži priznavanje nezavisnosti Kosova od strane svojih država članica.

Pročitajte još: 

Otvoren novi carinski punkt između Kosova i Albanije

Formirana srpsko-albanska radna grupa​

Albanija: Bušati traži od članica Arapske lige da priznaju Kosovo

GODINA ZA NAMA: Zahuktale zajedničke aktivnosti Albanaca u regionu​

Otvoren zajednički konzulat Kosova i Albanije u Milanu: "Nekada san, a sada stvarnost"

Albanija i Kosovo – sporazum o zajedničkom obrazovnom sistemu​

"Na kraju, ali ne i poslednji put, ponoviću svoj zahtev. Moja želja je da Rumunija najzad prizna Kosovo i omogući Kosovu da krene napred u proces priznaja i saradnje sa demokratskim zemljama koje su priznale Kosovo. Verujemo da danas, priznanje Kosova od strane Rumunije nije bilateralno pitanje, već bezbednosno pitanje zajedničkog evropskog prostora i njegovog osnaživanja, da ne dopusti da druge sile imaju korist," rekao je Rama nakon današnjeg sastanka sa svojim rumunskim kolegom, Viktorom Pontom, prenosi RTK. 

Treća zajednička sednica Vlade Kosova i Albanije 23. marta u Tirani

A Premijer Albanije, Ditmir Bušati, danas je u zvaničnoj poseti Kosovu. Posle sastanka sa Tačijem, sastaće se i sa Jahjagom, Mustafom i počasnim građaninom Tirane, Ramušom Haradinajem. Danas su Bušati i Tači takođe dogovorili novi sastanak dveju vlada za 23. mart u Tirani, što će biti treća zajednička sednica kosovske i albanske vlade od 2014 – prethodna je održana u Kukešu, a prva u Prizrenu, pre više od godinu dana u zgradi Prizrenske lige, kada su i dve vlade potpisale "Deklaraciju o strateškom partnerstvu i saradnji".

Bušati: Haradinaj heroj, borac, strateg i lider

Da Kosovo i Albanija imaju stalne bliske kontakte dokazuje i  to da je sredinom ovog meseca Haradinaj proglašen za počasnog građanina Tirane.  

Haradinaj je na ceremoniji dodele titule u Tirani, nazvan strategom i borcem u kosovskom ratu koji se žrtvovao za nezavisnost Kosova, a gradonačelnik Tirane Ljuljzim Baša je ocenio i da oseća, po njegovim rečima, lično zadovoljstvo zbog ove Haradinajeve titule, kojeg je nazvao i herojem. 

"Moje je lično zadovoljstvo da Vas ugostim i da Vam odam počast. Dragi prijatelji, ovo je odraz svakog od nas. Danas mnogi časni junaci nisu među nama. Ali duboku zahvalnost imamo za heroje koji žive među nama, kao što je lider Ramuš Haradinaj…Na Kosovu živi heroj. Zato sam danas srećan da priznam novu realnost i imamo priliku da odam počast i poštovanje tom neobičnom čoveku koji je mobilisan u ratu na Kosovu, komandant, strateg i lider – Ramuš Haradinaj," rekao je gradonačelnik Tirane, a preneo "Telgrafi". 

Podsetimo, Rama je sredinom 2013. na inicijativu gradonačelnika Srbice, člana Dreničke grupe, kojem se inače sudi za ratne zločine nad civilnim stanovništvom, Samija Ljuštakua, proglašen počasnim građaninom Srbice, a godinu dana ranije, novembra 2012, Sami Ljuštaku proglašen je počasnim građaninom grada Vljore u Albaniji. Predsednik ove opštine, Špetim Đika, tada je objasnio da je sa Ljuštakuom razgovarao o "unapređenju albanskog nacionalnog pitanja". 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.