Kosovo i Albanija potpisali 13 sporazuma, Rama bi podržao „miran referendum“ o ujedinjenju

Foto: Printscreen

Sedma zajednička sednica Vlada Kosova i Albanije održana je danas u Elbasanu u Albaniji u prisustvu dvojice premijera i resornih ministara. Potpisano je 13 sporazuma koji se, između ostalog, odnose na sprovođenje studije izvodljivosti za izgradnju pruge Drač-Priština, te olakšice o protoku robe i putnika i uzajamnu saradnju. Nakon sednice se govorilo i o „nacionalnom jedinstvu“. Albanski premijer kazao je da bi glasao „Za“ ujedinjenje Kosova i Albanije, da će do ujedinjenja doći, ali i da ne zna kada bi referendum o tom pitanju mogao da se održi.

Svi ovi sporazumi imaju za cilj stvaranje povoljnijih i lakših uslova za obe strane, saopštio je albanski premijer Edi Rama, u uvodnom obraćanju na početku sednice, kojom on predsedava po prvi put.

“Stvaramo povoljnije uslove za obe strane, za pristup tržištu rada, još jedan korak ka uspostavljanju zajedničkog tržišta, gde Albanci mogu da rade, studiraju i stvaraju porodice, da mogu da koriste sve povoljnosti, bez obzira gde se geografski nalaze, na Kosovu ili u Albaniji”, rekao je Rama.

Jedan od ovih sporazuma, prema njegovim rečima obuhvata uvođenje zajedničkog bukvara, koji bi, kako je kazao, trebalo da bude spreman već naredne godine.

„Ono što smo se dogovorili je da imamo samo jedan bukvar i snažno želimo da taj cilj postignemo zajedno, tako da ako se danas dogovorimo da imamo albanski bukvar u Albaniji i na Kosovu, da onda ovaj jedinstveni bukvar albanskog jezika imamo u svim zemljama ili na svim prostorima gde deca uče da čitaju i pišu na albanskom jeziku“, kazao je Rama.

Kao prioritet u sporazumima izdvojio je potpisivanje memoranduma o saradnji za pokretanje studije izvodljivosti za izgradnju železničke pruge Drač-Priština.

„Nakon početka rada na pruzi Tirana-Rinas-Drač, potpisujemo memorandum kao što smo i dogovorili na prethodnom sastanku da započnemo studiju izvodljivosti i za prugu Drač-Priština. To je dugogodišnji san i ambicija svih vlada. Danas smo u olakšanom hodu, jer idemo konkretnim korakom. U zavisnosti od studije, moći ćemo da predstavimo ovaj projekat za pristup sredstvima iz Evropskog investicionog plana“, kazao je Rama i istakao da to neće biti samo sporazum na papiru.

Naveo je da će biti oformljen zajednički sekretarijat dve vlade, koji će raditi na sprovođenju sporazuma.

Na sednici se potom obratio i kosovski premijer, Aljbin Kurti koji takođe, kao i Rama, predsedava po prvi put.

Kazao je da je ostvaren napredak kada je u pitanju broj sporazuma koji su ispunjeni. Ocenio je da je njihova važnost ekonomska i istorijska i da bi zato trebalo da budu realizovani na kvalitetan način.

Dodao je i da on i albanski premijer treba da “govore kao diplomate, ali da rade kao patriote”.

“Patriotizam je danas kada se borimo protiv korupcije i organizovanog kriminala, kada se borimo za medije i slobodu govora, kada se borimo za nezavisno pravosuđe i inkluzivnu ekonomiju – i samo ovakva vrsta patriotizma će ojačati naše države i oživeti ih”, poručio je Kurti.

Za vreme trajanja sednice dveju vlada, u Elbasanu je ujedno održan poslovni forum Albanija-Kosovo na kojem su privrednici razgovarali o konkretnim koracima o uvozu i izvozu.

Ovo je sedmi put da Kosovo i Albanija održavaju zajedničku sednicu Vlade, a do sada je u okviru zajedničkih sednica potpisano preko 80 sporazuma, od ekonomije do obrazovanja. Prethodna 6. održana je u oktobru prošle godine u Tirani, kada je potpisano 14 sporazuma.

Šta su danas potpisale dve vlade:

1. Sporazum o primeni zajedničkih olakšica u carinskim postupcima i/ili kontroli ulaska/izlaska robe.

2. Protokol o saradnji za uspostavljanje Međuvladinog koordinacionog sekretarijata.

3. Sporazum o olakšavanju procedura i uslova za dobijanje dozvole za privremeni boravak.

4. Sporazum o pravilima režima lokalnog pograničnog saobraćaja.

5. Izmena i dopuna Sporazuma o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Šištavec (Kukes) – Kruševo (Dragaš) između Albanije i Kosova.

6. Sporazum o međusobnoj pravnoj pomoći u građanskim i privrednim stvarima.

7. Sporazum o socijalnom osiguranju.

8. Zajednički godišnji kulturni kalendar Ministarstva kulture Republike Albanije i Ministarstva kulture, omladine i sporta Kosova, omladine i sporta.

9. Sporazum o saradnji između Ministarstva kulture Republike Albanije i Ministarstva kulture, omladine i sporta Kosova u oblasti kulturnog nasleđa i muzeja.

10. Memorandum o saradnji između Ministarstva za infrastrukturu i energetiku Republike Albanije i Ministarstva za životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu Kosova za izgradnju železničke veze Drač-Priština.

11. Sporazum o saradnji između Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Albanije i Ministarstva finansija, rada i transfera Kosova.

12. Sporazum o saradnji između Ministarstva prosvete i sporta Republike Albanije i Ministarstva prosvete, nauke, tehnologije i inovacija Kosova u oblasti međusobnog priznavanja i objedinjavanja diploma, sertifikata i naučnih zvanja izdatih od strane viših obrazovne ustanove i druge ovlašćene ustanove.

13. Sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede između Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Albanije i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova.

Ćući: Bez zaustavljanja na prelazima pre letnje sezone

Danas je ujedno stigla najava o otvaranju prelaza između Kosova i Albanije.

Albanski ministar unutrašnjih poslova, Bljendi Ćući (Blendi Çuçi), kazao je nakon sednice da će se pre letnje sezone saobraćaj između Kosova i Albanije odvijati bez zaustavljanja na granici, prenosi Gazeta Express.

Ćući je kazao da su se sa svojim kolegom sa Kosova, Dželjaljom Svećljom dogovorili da instaliraju sistem kamera na granici i da automobili prolaze bez zaustavljanja.

Objasnio je da je reč o dogovoru kojem su prethodili zahtevi albanskog i kosovskog premijera, kao i da će kamere na prelazima snimati i očitavati tablice na automobilu, usled čega neće biti potrebe za zaustavljanjem.

Albanski premijer je povodom ovog sporazuma kazao da je u pitanju dobra vest za građane sa obe strane, a posebno za građane Kosova koji hrle ka Albaniji za praznike, vikendima, kao i tokom letnje sezone.

Otvoreni Balkan nije prepreka za saradnju, Srbija da prizna Kosovo

Nakon sednice vlade održana je i zajednička konferencija za štampu dvojice premijera.

Edi Rama se u svom obraćanju osvrnuo na inicijativu „Otvoreni Balkan“ čiji su inicijatori Srbija, Albanija i Severna Makedonija, a kojoj se Priština protivi.

Razlike u stavovima o ovoj inicijativi ne predstavljaju nikakvu prepreku za produbljivanje saradnje, ocenio je albanski premijer.

Sa druge strane, kazao je da je nezavisnost Kosova „nepovratna realnost“ i pozivao Srbiju da ga prizna.

Rama: Glasao bih „Za“ na referendumu za ujedinjenje Kosova i Albanije

On je ujedno odnos Kosova i Albanije definisao figurativno kroz dvoglavog orla, ali i govorio o tome šta bi se dogodilo kada bi on postao jednoglavi orao.

„To je jedno telo gde jedna glava gleda sa jedne strane a druga glava sa druge strane, a telo stoji pravo. Nemojte da mislite da je dvoglavi orao u opasnosti da će biti iznenađen na jednoj ili drugoj strani, jer vizuelno kontroliše obe strane. Bez brige o tome. Kada dođe dan da budemo jedan orao sa jednom glavom, rizik je da ćemo da ugrozimo sebe više nego danas kada nemamo taj luksuz, niti tu nameru“, rekao je Rama.

Ipak, Rama se danas, odgovorajući na pitanja novinara, osvrnuo i na „referendum o nacionalnom jedinstvu“, tj referendum na kom bi se glasalo o ujedinjenju Kosova i Albanije, a o kojem je prethodno govorio kosovski premijer.

Albanski premijer kazao je da ne zna kada će referendum biti održan, ali i da je potvrdio da će se to dogoditi jednog dana, te ujedno poručio da bi glasao za ujedinjenje, prenosi Gazeta Express.

„Ukoliko me pitate u smislu mirnog referenduma za ujedinjenje Albanije sa Kosovom, prekršio bih Zakon o tajnosti glasanja, glasao bih otvoreno ‘Za’. U slučaju da pitate da li će se ovo desiti ili ne, pošto me provocirate, to će se desiti, kada – ne znam, ali će se desiti jednog dana“„, poručio je Rama, a prenosi Gazeta Express.

Rama je naglasio da onima koji tu njegovu izjavu mogu tumačiti kao „zahtev“ za stvaranje Velike Albanije treba reći da se „gatarama ne sudi“.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao je da se o takvim istorijskim procesima ne može odlučivati i da se ne mogu određivati datumi i načini.

„Čini mi se da je više nerazumevanja nego li nesporazuma po pitanju ujedinjenja Albanaca. To nije stvar koju mi biramo, to je kolektivna namera koja nas bira, ne možemo da odlučujemo o takvim istorijskim procesima i da određujemo datume i načine“, kazao je Kurti.

Kurti je govorio i o „kolektivnoj traumi“ koja je nastala, kako kaže, usled promene nacionalnih simbola.

“Bilo bi glupo da kažemo da smo srećni što smo podeljena nacija, što imamo dve države, jer smo tako jači… Ako kažete da ste posvećeni nacionalnom jedinstvu, onda ste nacionalista, ako kažete da ćete se pridružiti Evropskoj uniji, smatrate se diplomatom”, poručio je Kurti.

Skoro 80% građana u Albaniji bi podržalo priključenje Kosova Albaniji

Podsetimo u susret današnjoj zajedničkoj sednici albanski Euronews objavio je svoje istraživanje u kojem se tvrdi da bi četiri od pet Albanaca u Albaniji (79,2 odsto) glasalo bi za ujedinjenje u jedinstvenu državu Albanije i Kosova, kada bi danas raspisali referendum o ovom pitanju.

Prema barometru ovog medija, navodno je samo oko 16 odsto Albanaca u ovoj državi protiv unije.

Međutim, manje od polovine Albanaca smatra da bi ovo ujedinjenje moglo da se desi u narednih 10 godina.

U slučaju ujedinjenja, 70 odsto Albanaca smatra da Tirana treba da bude glavni grad.

Ogromna većina Albanaca (preko 90%) smatra takođe da su Albanija i Kosovo jedna nacija.

Više o ovom istraživanju, kao i prethodnim najavama referenduma koje su stizale sa Kosova, te stavu aktuelnog kosovskog premijera o ovom pitanju čitajte u:

Skoro 80% građana u Albaniji bi podržalo priključenje Kosova AlbanijiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.