Kosovo i Albanija: Dve godine od prvog zajedničkog sastanka, evo kakva je korist (VIDEO)

Izvor: Zeri (tekst je izvorno preveden sa albanskog) 

Dve godine nakon prvog zajedničkog sastanka Vlade Kosova i Albanije u Prizrenu, predstavnici dve vlade procenjuju rezultate sporazuma koji promovišu i unapređuju odnose između Albanaca sa obe strane granice.

Portparol Vlade, Arban Abraši, rekao je putem elektronskog odgovora za Top Channel da su, u okviru strateškog partnerstva, Kosovo i Albanija napravili veliki napredak nakon dva zajednička sastanka dve vlade.

Prema Abrašiju, od odluka donetih na dva sastanka, do sada je realizovano više od 90 odsto njih. Kao rezultat sporazuma u ​​oblasti ekonomije, Abraši je rekao da je u 2015. godini došlo do povećanja od oko 20 miliona evra kada je u pitanju izvoz i uvoz, u odnosu na 2014.

A ambasador Albanije u Prištini, Ćemalj Mindžozi, rekao je za Top Channnel da su sporazumi između Kosova i Albanije uspostavili zajedničke planove vlada u Tirani i Prištini.

"Izraženo u brojkama, ja bih rekao, samo u toku 2014. i 2015. godine porast ekonomskih trgovinske razmene između Albanije i Kosova je u visini od oko 40 odsto. Naravno, čak i ranije je bilo razmene između naše dve zemlje, ali ono što je upadljivo, jeste da su ove razmene bile sporadične u prošlosti i sada su institucionalizovane," izjavio je ambasador Albanije na Kosovu, Ćemalj Mindžozi.

Mindžozi je pomenuo i dostignuća u nekoliko oblasti saradnje, ali kao najveći realizovani projekat je u vezi sa električnom energijom.

Više o međusobnim sporazumima i odnosima Kosova i Albanije, pročitajte u podstranici "Aktuelizacija albanskog nacionalnog pitanja".

"Rekao bih da je najveći uspeh u 2015. energetski autoput. Kosovo je upravo završilo svoj projekat do granice – Vermica. Albanija, takođe, završava svoj autoput u maju, a očekuje se da bude završen do granice. To je investicija od 70 miliona evra na obe strane granice, koja će obezbediti mnoge pozitivne efekte," izjavio je ambasador Albanije na Kosovu.

Vlade Tirane i Prištine su do sada održale dva sastanka, jedan zajednički 11. januara 2014., u Prizrenu, a drugi 23. marta 2015. godine, u Tirani. Još uvek ne postoji najava da li će kabineti obe vlade nastaviti tradiciju koju su započeli i da li će održati treći zajednički sastanak.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.