Suđenje Tačiju: Albanac svedočio da ga je OVK 1998. maltretirala u pritvoru u Prizrenu

Ilustracija/FOTO: Koen van Weel / AFP / Profimedia

Tužioci su u Hagu na suđenju četvorici bivših vođa OVK nastavili dokazivanje da je OVK 1998-99. godine podvrgavala nasilju Albance koje je proglasila „kolaborantima“, iskazom zaštićenog svedoka koji je svedočio da su ga pritvorili i maltretirali.

Članovi Glavnog štaba OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji.

Zbog zaštite identiteta, svedok je iskaz dao na zatvorenoj sednici, pošto je, na albanskom jeziku, položio zakletvu da će govoriti istinu.

U ranijim izjavama, čiji su rezime u sudnici pročitali tužioci, svedok 4571 opisao je kako su ga maskirani pripadnici OVK u avgustu 1998. godine priveli u štab u okolini Prizrena.

Pod izgovorom da „mora da pruži pomoć OVK“, svedoka su, pripadnici OVK isleđivali, prebili i prinudili da potpiše navodno „priznanje“.

Svedok 4571 je ispričao i da je na drugim pritvorenicima, koje je OVK držala zajedno sa njim, video „tragove teškog maltretiranja“.

Kako je u sudnici rekla tužiteljka, svedok i danas oseća posledice zlostavljanja u rukama OVK.

Svedoka 4571, u nastavku procesa, unakrsno su ispitivali branioci optuženih.

Na meti OVK su se, po optužnici, 1998-99 godine našli svi koje je vođstvo te albanske paravojske proglasilo za protivnike – Albanci označeni kao saradnici srpskih vlasti, Srbi i Romi.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u više od 40 pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji, između 1998-99. godine.

Optužnica ih u 10 tačaka tereti za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje dve tačke i ubistva dve tačke.

N1

O ostalim sudskim procesima koji se vode protiv bivših pripadnika „OVK“ u Hagu čitajte u našoj tematskoj rubrici:

Specijalni sud za KosovoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.