Kosovo: Devetoro optuženo za terorizam

Na Kosovu je danas podignuta optužnica protiv devetoro lica zbog terorizma. Veruje se da su optuženi bili i u kontaktu sa najpoznatijim članom ISIS-a na Balkanu sa Kosova, Ljavdrimom Muhadžerijem, koji je u međuvremenu i poginuo, boreći se u Siriji, te da su pripremali terorističke napade na Kosovu, ali i na izraelsku fudbalsku reprezentaciju i njene navijače tokom prošlogodišnje fudbalske utakmice u Albaniji. Neki od optuženih su, navodi se, posedovali oružje i eksplozivne materije. Privedeni su u akciji policije, prošle godine. 

U saopštenju Tužilaštva Kosova navedeni su i detalji o navodima iz optužnica okrivljenih.

V.I., B.I., L.V. i F.G., odgovorili su na poziv člana terorističke organizacije ISIS Ljavdrima Muhadžerija da izvrše teroristička dela, koji ih je, kroz redovne kontakte putem Interneta, takođe, pozvao da izvrše teroristički napad na igrače i navijače Izraela koji su bili u Skadru na utakmici između reprezentacije Albanije i Izraela, stoji u saopštenju tužilaštva.

Detaljnije o ovom i drugim slučajevima čitajte na našoj tematskoj stranici "ISIS i Kosovo"

Takođe, veruje se da su A.A. i L.G., po zahtevu Ljavdrima Muhadžerija, sa kojim su takođe bili u kontaktu putem Interneta, planirali teroristički napad na međunarodne, ili zvanične bezbednosne institucije, dok se L.G. interesovao i za kupovinu automatskog oružja, da bi mu Muhadžeri, preko nepoznatog lica, poslao 1.500 evra.

Okrivljeni V.I. je u podrumu svoje kuće držao 283.1 gram improvizovanog eksploziva – triaceton triperoksida, koji je policija pronašla i oduzela.

Optuženi K.P. je proizvodio eksplozivne materije, dok je u staklenoj tegli u radionici, u blizini svoje kuće, držao 500 grama amonijum nitrata, koji je vrsta improvizovanog eksploziva, navodi se.

L.G. se tereti da je učestvovao u aktivnostima terorističke grupe, tako da je 1. novembra 2013. godine sa prištinskog aerodroma putovao do istambulskog, a potom iz Turske ilegalno otputovao do Sirije, gde je, sa grupom Albanaca koji su se borili u redovima Al-Nusra-e, aktivno učestvovao u aktivnostima ove organizacije dve nedelje, da bi se 15. novembra iste godine, iz Sirije, ponovo preko Turske – vratio u Prištinu.

L.M. i B.P. su u svojim kućama držali oružje i delove oružja. L.M. je tokom oktobra 2016. imao stalne sastanke i razgovore sa ostalim optuženima, te je bio svestan postojanja terorističke grupe koja se sastojala od V.I., B.I., L.V. i F.G., a koji su pripremali teroristička dela, a okrivljeni nije obavestio nadležne organe, stoji u saopštenju takođe.

Kada će suđenje početi nije precizirano.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.