Kosovo čeka politički dogovor, dok nezadovoljstvo građana raste

Izvor: Info-ks (tekst je izvorno prezet i nije lektorisan)
 
Politička kriza na Kosovu marginalizovala je dva najveća problema u zemlji, nezaposlenost i siromaštvo.
 
Nemogućnost da se formiraju institucije pet i po mjeseca od izbora, doprinjelo je i da se nezadovoljstvo kod građana poveća.
 
Posljednji izvještaj UNDP-a (Program UN-a za razvoj) navodi da je 79 posto anketiranih građana nezadovoljno ekonomskom i socijalnom situacijom u zemlji. Evo šta kažu neki od onih sa kojima smo razgovarali:
 
Sociolog Shemsi Reçica, profesor na Univerzitetu Prištine, navodi da su građani razočarani političkim liderima koji nisu uspjeli da pruže rješenja na probleme sa kojima se oni suočavaju.
 
"To nezadovoljstvo nije ništa novo i ono se uglavnom tiče siromaštva i nezaposlenosti, nedostatka perspektive, a naročito kod mladih. Građani su primjetili da je vođstvo više posvećeno tome da zauzmu rukovodeće pozicije u institucijama Kosova", ocjenjuje on.
 
Borba za vlast koja je u toku, dodaje Reçica, posebno iritira građane jer je očigledno da se više misli na lične interese nego o samim građanima.
 
"Građani su postali imuni na ovakvo stanje i ne vide da ih neko rukovodstvo može izvesti na bolji put", ističe on.
 
Kosovo se inače suočava sa visokom stopom nezaposlenosti. Oko 1.2 miliona sposobnih za rad, zaposleno je samo oko 300 hiljada. Nezaposlenost je posebno rasprostranjena među mladima.
U ekstremnom siromaštvu živi oko 12 posto populacije, a 217 hiljada građana živi sa manje od euro dnevno.
 
Profesor Ismajl Hasani sa Filozofskog fakulteta u Prištini kaže da je uz sve ovo i normalno da vlada nezadovoljstvo među građanima.
 
"U zemlji u kojoj su podaci o korupciji i zloupotrebi javnog novca alarmantni, gdje se zbog korupcije vode istrage i u međunarodnim organizacijama, veoma je legitimno da kod ljudi vlada nezadovoljstvo", kaže on.
 
Konstituisanje Skupštine je neophodno i zbog potrebe usvajanja budžeta Kosova za 2015. godinu, a kako bi se izbjegla teška finansijska i budžetska kriza početkom slijedeće godine. Za sada, još uvijek se ne zna kad će se održati nastavak konstitutivne sjednice, a koja je počela jula mjeseca.
 
Radio Slobodna Evropa

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.