Kosova Sot: Specijalni sud može srušiti kosovsku vladu

Izvor: Info-ks (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Zbog neslaganja oko formiranja Specijalnog suda za ratne zločine, moglo bi doći do raspada sadašnje vladajuće koalicije na Kosovu, piše danas dnevnik "Kosova Sot".
 
Koliko je neprirodna i nestabilna vladajuća koalicija Demokratske partije Kosova (PDK) i Demokratskog saveza Kosova (LDK), najbolje je pokazala posljednja sjednica skupštine, na kojoj su poslanici te dvije stranke oštro suprostavljali stavove u diskusijama o specijalnom sudu, ukazuje list.
 
"Sada je evidentno da glasanjem o formiranju suda i o ustavnim promjenama može da se mjeri i trajanje koalicije PDK-LDK, iako se još ne znaju imena ljudi koji mogu biti predmet specijalnog suda, a čiji će najveći broj, kako se očekuje, biti iz redova Thaçijeve stranke", piše "Kosova Sot".
 
Zvaničnici Thaçijeve PDK, upitani da li na stabilnost vlade može uticati početak suđenja pojedincima iz redova njihove partije, nisu ni potvrdili, niti odbacili mogućnost da taj moment može pogoršati odnose među partnerima u koaliciji.
 
Šef parlamentarne grupe PDK Adem Grabovci, ujedno i potpredsjednik Thaçijeve partije, nije dao jasan odgovor na pitanje da li bi se odnosi u koaliciji mogli pogoršati u trenutku obijelodanjivanja imena zvaničnika koji bi se mogli naći pred specijalnim sudom.
 
On je samo rekao da očekuje da suđenje bude pravedno, zasnovano na dokazima, a ne na prejudiciranjima krivice.
 
Drugačiji je, medutim, stav njegovog partijskog kolege i poslanika Naita Hasanija. On ne samo što kaže da neće glasati za formiranje specijalnog suda, nego i priželjkuje raspad koalicija sa LDK i raspisivanje novih izbora kako bi se onemogućilo usvajanje zakonskog okvira za rad tog suda.
 
S druge strane, analitičari u Prištini ne očekuju da se koalicija raspadne, ali dodaju da može doći do "kvarenja koalicije", kao rezultat početka suđenja određenim pojedincima.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.