Kosnet se sastao sa Kurtijem: Razgovarali o „kosovskom putu napred“ – brzo da se uspostave institucije

Američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet, sastao se danas sa Aljbinom Kurtijem, liderom Samoopredeljenja – stranke koja je ostvarila ubedljivu pobedu na kosovskim vanrednim parlamentarnim izborima. Kosnet je čestitao Kurtiju na pobedi.

„Drago mi je što sam se sastao sa Aljbinom Kurtijem i čestitao Samoopredeljenju na njihovoj pobedi i razgovarao o kosovskom putu napred“, poručio je Kosnet u objavi na Tviteru.

Kosnet je pozvao stranke da brzo rade na uspostavljanju nove skupštine, a potom i vlade „koje bi služile svim građanima i rešavale hitne izazove“.

Pokret Samoopredeljenje ostvario je ubedljivu pobedu na u nedelju održanim izborima sa ukupnom podrškom od 47,85% prema još uvek preliminarnim podacima.

U toku jučerašnjeg dana stizale su čestitke kako drugih političkih stranaka na Kosovu, tako i međunarodnih predstavnika.

Pored čestitki međunarodnih diplomata stižu i direktna očekivanja – da se formira vlada i da se nastavi dijalog sa Srbijom.

Više o tome u posebnoj vesti: Postizborne poruke diplomata – čestitke i očekivanja za vladu i dijalog

Današnjem sastanku Kurtija i Kosneta prethodili su navodi Samoopredeljenja da buduća kosovska vlada, ukoliko je bude formirao Aljbin Kurti, neće forsirati primenu Vašingtonskog sporazuma, ali i očekivanje ove stranke – da neće biti pritisaka SAD po ovom pitanju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.