Koreni vuku nazad — susreti raseljenih lica na jugu Metohije

Sredska
Foto: Printscreen, RTS

Multikulturalni grad-muzej Sredska na obodu Metohije, kroz vreme bio je stecište Srba, posebno onih iz seoskih sredina u podnožju Šar-planine. Danas upravo ti pravoslavci iz planinskih naselja Sredačke župe ne zaboravljaju svoj zavičaj.

Zvona svetinje iz 16. stoleća posvećena zaštitniku dece i putniku Svetom Nikoli oglašavaju dolazak Srečana. Nastoje da obnove i sačuvaju svoje pra-pradedovske domove.

Slaviša Radivojević kaže da njegova deca, iako su rođena u Švajcarskoj, vrlo rado dolaze jer je uspeo da im prenese ljubav prema Kosovu i Metohiji.

Predraga Softića za to mesto veže lep geografski položaj, kao i puno poznatih ljudi koji odatle potiču. Kao primer naveo je pevača starogradskih srpskih pesama sa Kosova i Metohije Jordana Nikolića.

Nadomak srednjovekovne zadužbine cara Dušana, Manastira Svetih Arhanđela u klisuri reke Prizrenske Bistrice, nalazi se naselje Sredska, koje se pominje daleke 1276. godine u Darovnom pismu kralja Dragutina, Manastiru Hilandaru.

Veliki praznici i godišnji odmori su vreme kada se Srečani susreću.

Prema rečima Danijele Lazarević, koreni vraćaju natrag, izvor odakle potiču.

„Ovaj deo od Crkve Svetog Nikole, od reke nije ništa prodato. Nadam se i verujem da će tako i da ostane, a mi kao crkva ćemo da damo sve od sebe da pružimo podršku narodu koji bude želeo i planira da ostane“, izjavio je paroh Slobodan Đorić.

Srečani su poznati po pečalbarstvu, ali i po tome da su se uvek vraćali u zavičaj, pozdravljajući se „ponovo u Sredačkoj župi, u Dušanovom Prizrenu“.

Video prilog možete pogledati ovde.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.