Konstitutivna sednica Skupštine Kosova verovatno 18. jula

Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, verovatno će zakazati konstitutivnu sednicu Skupštine Kosova za 18. jul, izjavio je jedan od Jahjaginih savetnika koji je želeo da ostane anoniman.
 
Prema njegovim rečima, predsednica Kosova ima dilemu da li prvo treba odrediti mandatara za sastav vlade, ili održati konstitutivnu sednicu Skupštine.
 
"Predsednica i njeni saradnici su u dilemi šta prvo treba da urade. Za sada o tome nema odluke i očekuje se da se tokom narednih dana to razjasni," rekao je savetnik predsednice za Radio-televiziju Kosova (RTK)..
 
Prema njemu, konstituisanje Skupštine treba da se završi u roku oddve nedelje i ima vrlo je verovatno da to bude u petak, 18. jula. RTK nije uspeo da u kabinetu kosovske predsednice dobije zvaničnu potvrdu izjave njenog savetnika.
Po njegovim rečima, konstituisanje Skupštine treba da se završi u roku od dve nedelje i vrlo je verovatno da će to biti u petak, 18. jula.
 
Atifete Jahjaga je juče primila potvrđene rezultate kosovskih vanrednih parlamenarnih izbora, održanih 8. juna.
 
U slučaju da u prvom pokušaju mandatar ne uspe da obezbedi 61 glas, koliko je potrebno za formiranje Vlade, onda mandat za drugi pokušaj može dobiti partija koja je druga po redu po broju dobijenih mandata. Međutim Ustavni sud nije isključio mogućnost da DPK i u drugom pokušaju dobije mandat za sastav Vlade.
 
U slučaju da niko ne obezbedi dovoljan broj glasova za formiranje Vlade, predsednica Kosova dužna je da zakaže nove vanredne parlamentarne izbore.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.