Konjufca o ZSO: Neka se Srbi vrate u institucije, pa idemo na druge korake

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik Skupštine Kosova, Gljauk (Glauk) Konjufca, pesimista je povodom toga da će se doći do rešenja za Asocijaciju.

Stavovi strana su, kaže, dijametralno suprotni, pa ne očekuje ništa bez demokratizacije Srbije.

Ono što je za Kosovo moguće – uspostavljanje ovog mehanizma bez izvršnih ovlašćenja, za Srbiju je neprihvatljivo, smatra Konjufca.

„Pošto je Srbija toliko hegemonistička i u koordinatama, da kažemo, kleronacionalizma Miloševićevog vremena 90-ih godina, ne očekujem rešenje u smislu dogovora sa Srbijom. Dogovor sa Srbijom biće sklopljen kada se Srbija promeni, a ne sa ovom sadašnjom Srbijom“, rekao je Konjufca za Kosova Press.

Ceneći razrešenje Upravljačkog tima koji je izradio nacrt statuta Asocijacije, Konjufca kaže da je njihov rad bio u skladu sa interesima Srbije.

„Oni su predstavili Udruženje koje je ‘Republika Srpska’ na Kosovu i dobro je da su otpušteni”, dodaje Konjufca.

Konjufca ističe da osnivanje Asocijacije kao uslov za povratak Srba u institucije ne može da reši probleme.

„Bez povratka Srba u institucije, proces se ne može nastaviti u smislu dijaloga, pregovora i uslova koje sada postavljaju za Zajednicu. Stav Kvinte je bio vrlo jasan, prihvatanje kosovskih institucija, povratak u kosovske institucije, prihvatanje ustavnog okvira u kome Kosovo funkcioniše i onda idemo na druge korake“, naglašava on.

Na sastanku Kurti-Vučić u Briselu 2. maja, nacrt statuta Asocijacije predstavio je Upravljački tim, koji je Vlada Kosova već razrešila.

Premijer Kurti je nakon sastanka rekao da je ovaj nacrt statuta neprihvatljiv za Kosovo, i objavio je da je predstavio nacrt vizije za osnivanje Asocijacije.

S druge strane, visoki predstavnik Evropske unije, Žozep Borelj, rekao je da ovaj nacrt statuta Asocijacije nije konačan, ali da će biti polazna tačka za dalje rasprave.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.