Konjufca: Francusko-nemački predlog prihvatljiv, mora se pronaći novi oblik za ZSO

Izvor: Ekonomia online (Tekst je preveden sa albanskog)

Predsednik kosovske skupštine, Gljauk (Glauk) Konjufca kazao je danas da je francusko-nemački plan prihvatljiv za Kosovo, jer u njemu, tvrdi, nema Zajednice srpskih opština. Ali, priznaje da se u tom planu Kosovo obavezuje da će sprovoditi dosadašnje sporazume. A pošto je Asocijaciju odbacio Ustavni sud, prema njegovim rečima, mora se naći novi oblik.

Predsednik Skupštine izjavu je dao za Ekonommia online, i druge medije u holu zgrade kosovske Skupštine.

Konjufca je kazao da su međunarodni predstavnici zatražili da se zadrži poverljivost i da se predlog, prvobitno poznat kao francusko-nemački, ne objavljuje. Otkrio je i da je kosovski premijer Aljbin Kurti ovaj plan imao još u septembru 2022.

„Koliko znam, nemački i francuski predstavnici su ovaj plan predali Vladi u septembru prošle godine, ali su sami predlagači tražili da se ovaj plan ne deli previše u javnosti, jer su strane u razgovoru i tom im se prvo predstavlja, jer proces može biti uništen ako se ne čuva poverljivost“, kazao je Konjufca.

Kako je kazao, Kurti je i pre tri meseca kazao da je to dobra osnova za dalje razgovore.

„Ne znam čemu tolika prašina kada je premijer rekao da je ovaj plan prihvatljiv za Kosovo, iz razloga što se ne pominje bilo kakva Asocijacija“, rekao je Konjufca.

„Tako da Kosovo preuzima određenu obavezu za sporazume koji su postignuti u dijalogu, tako da se u ovom smislu može eksplicitno reći da je to referenca Asocijacije. Ali, ova Asocijacija je u suprotnosti sa Ustavom i sada je pitanje pronalaska novog oblika udruženja“, kazao je Konjufca.

Ocenjuje i da ovaj predlog ima, kako je kazao, dva rizika za Kosovo.

„I zašto ovo nije najbolje rešenje, i zašto je kompromis. Kompromis je jer nema pravnog priznanja, ali jeste de fakto priznanje, pa Srbija ne prihvata Kosovo kao državu direktno, nego posredno“, zaključio je Gljauk Konjufca.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.