Komisija za demarkaciju: Kosovo je izgubilo teritoriju

Izvor: Kosovo24sata/Express (Tekst je izvorno preuzet)

Predsednik Komisije za demarkaciju, Špejtim Bulići, kaže da su pronašli dovoljno dokaza koji ukazuju na to da je Kosovo izgubilo teritoriju trenutnom verzijom sporazuma o demarkaciji.

Prema njegovim rečima, dokazi pokazuju da je prethodna Komisija napravila grešku.

KohaTači: Kosovo rizikuje da prekine odnose sa Crnom Gorom, SAD-om, NATO-om i EU

Predsednik Kosova, Hašim Tači, optužio je novu komisiju za demarkaciju, za koju je zadužen Špejtin Bulići, da nemaju nikakvih argumenata za to što tvrde da trenutnom verzijom o demarkaciji Kosovo gubi. 

Tači ove tvrdnje naziva amaterskim i kaže da se takvim navodima rizikuje da Kosovo prekine odnose sa Crnom Gorom.

"Ne možemo ostati talac hirova bilo koga i lažnih razloga koji, ne samo da nas izoluju, već rizikuju da prekinu odnose Kosova sa Crnom Gorom, ali pre svega prekid saradnje i poverenja koje Kosovo ima sa SAD-om, NATO-om i Evropskom unijom," napisao je Tači, između ostalog na svom Fejsbuk profilu. 

Predsednik i drugi članovi nove komisije za demarkaciju smatraju da je zvanična poseta Hrvatskoj i Sloveniji od vitalnog značaja i uvereni su da su pronašli dokaze i druge relevantne materijale da je Kosovo izgubilo teritoriju određivanjem granične linije sa Crnom Gorom.

Predsednik ove komisije, Špejtim Bulići, je procenio da obezbeđeni materijali dokazuju da je  prethodna komisija odredila graničnu liniju -pogrešno.

Čak je iznenađen zašto članovi komisije nisu tražili činjenice i dokaze od ove dve prijateljske zemlje Kosova – Hrvatske i Slovenije.

Prema njegovim rečima, ako sve ide kako treba, dokazi i drugi relevantni materijali biće prosleđeni Vladi Kosova i Skupštini negde krajem meseca.

Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, insistira da je obeležavanje granice sa Crnom Gorom pogrešno i da se trenutna verzija treba poništiti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.