Komisija kosovske vlade za nestale pisala Borelju: Srbija da otvori arhive

Borelj
FOTO: www.eeas.europa.eu

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Vladina komisija za nestala lica uputila je u petak pismo visokom predstavniku Evropske unije, Žozepu Borelju, tražeći da Srbija otvori sve svoje arhive, uključujući i one poverljive.

U pismu piše da je Komisija, zajedno sa porodicama nestalih, pozvala Srbiju da otvori svoje arhive, jer su „prisilni nestanci tokom rata zločini koje je počinila država“.

Šef ove Komisije, Andin Hoti, je u pismu upućenom Borelju napisao da je 1. juna uputio prvi zahtev predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, za pun pristup arhivskoj građi, ali da nije dobio odgovor.

„Uz usvajanje Deklaracije o nestalim licima, koja uključuje i lica nasilno nestala, od 2. maja 2023. godine, Srbija je preuzela davno zakasnele obaveze. U skladu sa obavezama Srbije prema Deklaraciji, 01.06.2023. godine uputio sam prvi zvanični zahtev predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, za pun pristup arhivskoj građi, uključujući, ali ne ograničavajući se na poverljive dosijee, proizvedene u rasformiranoj komandi 37. Motorizovane brigade Vojske Jugoslavije. Puni uvid u ovaj materijal poslužio bi da se otkriju okolnosti ubistava i prenosa posmrtnih ostataka nasilno nestalih kosovskih Albanaca i direktno bi doprinelo rešavanju sudbine nasilno nestalih u regionu Drenice. Ali četiri meseca posle usvajanja Deklaracije i tri meseca od zahteva koji sam uputio Vučiću, iz Srbije nema odgovora“, navodi se u pismu.

„Nedostatak saradnje Srbije u ispunjavanju preuzetih obaveza ugrožava naše zajedničke napore da napredujemo u rešavanju slučajeva prisilno nestalih lica, ispunjavanju obaveza i ublažavanju strašnih patnji porodica“, navodi se u pismu Komisije upućenom Borelju.

Kurti i Vučići su 2. maja potpisali Deklaraciju o nestalim osobama i obavezali se da će dozvoliti pristup svim dokumentima u svom posedu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.