Komentar dana – Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Noćas je u selu Grabac kod Kline grupa nepoznatih napadača razbila i opljačkala 25 kuća, saznaje portal „Gračanicaonline“. Grupa vandala je, osim kuća u kojima nije bilo nikoga, razbila i stakla na prozorima osamdesetosmogodišnje Ilinke Nešić. Ovo je ko zna koji put kako su povratničko selo Grabac, ali i ostala srpska sela na meti pljačkaša. Do sada niko od napadača nije otkriven. U selu Grabac, osim Ilinke Nešić, živi i šest godina mlađa Borka Konić. Pre oružanih sukoba na Kosovu, u ovom metohijskom selu je živelo oko 300 Srba u 100 domaćinstava. Iz Kancelarije za KiM napominju da je neophodno da se sa ovakvom praksom napada smesta prestane, kako bezbednosna situacija na Kosovu ne bi bila narušena.

Selo Grabac je drugo u opštini Klina, posle Biče, za čiji sam povratak bio zadužen te 2002. godine kao član Koordinacionog centra države Srbije i savetnik šefa UN na Kosovu. Osećam tugu zbog ovoga što se dešava. A bezbednosna situacija na Kosovu u povratničkim selima ne može biti narušena, jer bezbednost u njima ne postoji. Ostavili smo te ljude na milost i nemilost nasilnicima i srbomrscima! Ostavili smo dve starice da brane srpske državne interese i da budu opravdanje za velike plate koje godinama primaju neradnici u Kancelariji za KiM! Sram nas bilo!!!

Ministar pravde Kosova Abeljard Tahiri izjavio je da će tokom dana doneti konačnu odluku o ostavci, piše Zeri. Da će o ostavci odlučiti tokom dana, Tahiri je rekao po izlasku iz sedišta vladajuće Demokratske partije Kosova, gde je, kako je rekao, bio na sastanku sa liderom te stranke Kadrijem Veseljijem.

A to je onaj od juče što je pisao zahtev za sopstvenu ostavku. Znači ministar pravde podnosi zahtev, pa ide po odluku o tome šta sam da odluči u sedište vladajuće partije. Ispravno, nema šta. Kao i kod nas… Doduše, i u celom svetu, samo što se tamo bolje kamufliraju.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će u Srbiji prisustvovati najvećoj vežbi dostavljanja pomoći u slučaju katastrofa, u kojoj će učestvovati 40 zemalja. To je prva takva vežba čiji je domaćin Srbija što, kako je ocenio, odslikava snažno i visoko vrednovano partnerstvo Srbije i NATO.

Nema potrebe da vežbaju, odmah neka rade, jer je Srbija već katastrofa. Ali nemoj da dostavljaju onu pomoć što su je jednom već dostavljali sa neba.

Uz intoniranje državne himne i postrojavanje Garde Vojske Srbije ispred Doma Narodne skupštine počelo je redovno jesenje zasedanje.

Kada ne bi bio ministar vojni ovaj što je sada, i kada ne bi bio vrhovni komandant ovaj što jeste, i kada bi se garda postrojila unutra a ne ispred, možda bi i ova zemlja postala ono što nije… Normalna.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta.​  Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.