Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Kosovska policija u poslednjem 24-časovnom izveštaju zabeležila je slučaj nedozvoljenog posedovanja oružja i teške krađe u Žitkovcu… Uhapšen je muškarac nakon što je prijavio da mu je ukradeno pilo za drva i puška, za koju se ispostavilo da nema važeću dozvolu. Odlukom tužioca pokrenut je slučaj okarakterisan kao „posedovanje oružja bez dozvole i teška krađa“.

Tako je čovek ostao bez testere i bez puške, a dobio prijavu za posedovanje oružja bez dozvole, koje sada ne poseduje. E svačega kod nas ima!

Danima se ništa ne dešava oko ključne začkoljice koja može od svih verbalnih prepucavanja, podmetanja i medijskog siktanja, jednih na druge i treće, da napravi veliki problem i da se sve igre neozbiljnih i neodgovornih na severu Kosova završe tragično. Niko od onih koji su prigrabili vlast na obe strane ne govori ništa o registarskim oznakama koje su i dalje problem. Kao da početak novembra neće doći. Ni jedan bilo kakav predlog rešenja se ne pokreće iz Beograda. Kao i uvek za poslednjih deset godina, u Beogradu se čeka problem pa se onda reaguje. I upravo tako i sada, Priština je odredila kraj oktobra kao rok za preregistraciju, a oni koji su “zajahali” Srbe na Kosovu ne kažu nama “zajahanima” šta da radimo kada rok prođe.

Srbi neće RKS tablice! I šta će onda biti kada tog 01.11.2022. vozila sa KM tablicama zaustave na prelazu i ne puste ih ni u centralnu Srbiju ni iz nje kući. Tada će vlasnici automobila koji su iz iskrenih patriotskih razloga ali i verujući Vučiću, a plašeći se njegovih batinaša i “udbovaca”, odbili preregistraciju, sami da se suoče sa naoružanom pograničnom i onom drugom policijom. Oni će tada svoj problem moći da podele samo sami sa sobom i bližnjima.

Iz Beograda će kao i uvek oštro osuditi postupke Prištine i odlučno tražiti od Kvinte, EU i KFOR-a da zaštite nas ugrožene pozivajući se na razne rezolucije i međunarodne dokumente koji odavno već ne znače ništa, što i oni znaju. Postoji i druga opcija… Kritičnog dana “neki” Srbi nateraju one druge Srbe, sa kojima rade šta hoće već godinama, na barikade i onda dođe KFOR i razbije barikade i opet bude opcija 1. Postoji i treća… Isto kao druga samo što ti “neki” Srbi ili “neki” Albanci angažuju neke treće da malo zapucaju. E tada nastaje mnogo veći problem i može neko i da strada. E onda dolaze mirotvorci sa svih strana, a naročito iz Prištine i Beograda da reše stvar, sedaju za sto i postignu rešenje ne baveći se razmerama učinjene štete koju su nečinjenjem prouzrokovali.

Nisam čuo ni od koga ni jedan predlog kako bi se bez tenzija dočekao taj kritični dan. Jedino što sam čuo je da se traži prolongiranje roka preregistracije i to od vlasti iz Beograda koja je inače protiv stanja kakvo jeste – status kvo. Ja eto imam predlog i od mene je dosta. Država Srbija može nama sa severa a i širom Kosova da dozvoli promenu mesta prebivališta sa kosovskih na adrese u centralnoj Srbiji novom uredbom ili uredbom o privremenom stavljanju van snage članova zakona koji regulišu pitanja, prijava i odjava mesta prebivališta koji su za nas sa Kosova prepreka u ostvarivanju mnogih prava jednako sa ostalim državljanima iz uže Srbije. Na taj način mi bi imali lične karte pa i bezvizne Šengen pasoše kao i svi sunarodnici i više ne bismo bili diskriminisani. Samim tim po osnovu ličnih karti registrovali bismo automobile na gradove u Srbiji i problem tablica ne bi morao da se rešava barikadama ili nečijom mukom i stradanjem.

Od mene toliko.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta.
Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.