Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Jedan običan Srbin sa Severa Kosova, kao i svi drugi, obožava Zadrugu i sve druge rijaliti programe. Taj jedan, kao i svi drugi isto, misli da je Željko Mitrović naučnik i humanitarni radnik. Kada ga pitaš šta gleda na televiziji odgovara sport i narodne pesme, jer ga politika ne zanima. On ipak odlično upija sve što se u pauzama rijalitija govori od strane političara i analitičara, ali se uglavnom informiše preko taraba ili sa susednog stola u kafani, gde uglavnom obitava, od strane onih koji su isti kao on.

Jedan običan Srbin sa Severa Kosova je odgovoran u ispunjavanju dobijenog zadatka, da ide na glasanje i da glasa za onog za koga su mu rekli pretpostavljeni, koji su isti kao on ili još gori. On bi ponekad i da ih prevari, jer je sklon prevari, ali nije siguran da li danas u vreme razvijene tehnologije o kojoj nema pojma mogu nekim uređajima da vide, ne kroz paravan, nego i kroz zid za koga glasa. Zato po principu “ne čačkaj mečku”, glasa za onog za koga svi znaju da treba.

Jedan običan Srbin sa Severa Kosova uglavnom ne zna kako se živi u drugim zemljama u svetu, pa grčevito čuva to što ima i samozadovoljava se time. On vrlo dobro upija informacije o tome da su u svim drugim zemljama krize, da im tamo ponestaju namirnice, da nemaju struje i nekog gasa koji, dade Bog i Vučić, pa njemu i ne treba. Jedan običan Srbin sa Severa Kosova je ubeđen da je Srbija ekonomski tigar i da se niko ni blizu ne razvija kao ona, jer su tako rekli na televiziji, a i sam veliki ON to svakog dana govori.

On nema pojma šta je to BDP i koliko je javni dug porastao za 10 godina, jer kada mu to pomeneš, on kaže da ima preča posla. Jedan običan Srbin sa Severa Kosova će da ujede za 20 santimetara međe, ali možeš komotno i slobodno da mu uzmeš sve što ima sa sve njim, porodicom, komšilukom i delom države.

Taj će bespogovorno i čak sa ličnim zadovoljstvom uzeti sendvič, ući u autobus i voziti se na udaljene lokacije da bude “gomila” na mitinzima jer će svojom pakošću na taj način nasamariti vlast. Poješće sendvič, besplatno će se voziti i neće da radi, a pisaće mu se kao da jeste.

Jedan obični Srbin sa Severa Kosova brzo zaboravlja, pa je tako zaboravio i da mu je “najbolji predsednik u istoriji” pretprošle godine rekao da ne da Gazivode, a prošle da ne da Valač.

E upravo taj Jedan običan Srbin sa Severa Kosova veruje da je juče u Briselu postignuta još jedna pobeda u njegovo ime od strane onih “njegovih” za koje je glasao. On misli, jer tako pričaju na TV, da će država Srbija da formira firmu za distribuciju struje, pa će posle njoj i da plaćaju iako to što će se formirati funkcioniše u poreskom sistemu koji sa Srbijom nema veze. On jadničak ne shvata da to što se formira nije državno, već privatno i da će družina koja je vlast u Srbiji svojim “pulenima” na terenu dati u ruke još jedan sistem za enormno bogaćenje, a sebi priliku da svoje principe očuvanja neprikosnovene vlasti ostvaruje finansijskom podrškom iz tog izvora koji je mnogo bolji od raznih drugih sistema punjenja crnih fondova od droge i trgovine oružjem.

On – jadničak ne shvata da će tamo biti postavljeni da upravljaju i parama raspolažu “oni njihovi” i da će na posao da primaju koga oni hoće, a da za njegove neće biti mesta i da će morati da ljubi ruke i skute tim vucibatinama za bilo šta. Ta ćerka firma, kao i ona pre će zajedno obezbediti najgorima među nama da parama nad nama vladaju dok su živi.

Kada tog Jednog običnog Srbina sa Severa Kosova budeš pitao šta o svemu misli – reći će da struja mora da se plaća jer je to normalno, samo da je ima… Potpitanja nemoj da mu postavljaš. Jer, Jedan običan Srbin sa Severa Kosova, neko nalik na budalu…Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.