Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Danas počinje isplata po 10.000 dinara zaposlenima u prosveti, a ministar finansija Srbije, Siniša Mali, kaže da se država za to ne zadužuje, jer ima dovoljno novca na računu. Doneto je i prvo rešenje prema kojem je jedna majka dobila 20.000 evra za kupovinu prvog stana. Reč je o porodici iz Sombora, koja ima tromesečnog dečaka i koja kupuje prvi stan od 96 kvadrata. „Hoćemo da podržimo natalitet, da se borimo za što više beba. To je bespovratna pomoć, poklon od države. Prvo rešenje je doneto, na poseban namenski račun će joj biti isplaćen novac“, rekao je Mali. U Republici Srbiji, u periodu januar-mart 2022. godine, broj živorođenih je iznosio 14 838. U odnosu na isti period prethodne godine, kada je broj živorođenih iznosio 14 334, beleži se rast od 504 odnosno za 3,5%. Broj umrlih u Republici Srbiji u periodu januar-mart 2022. godine iznosio je 35 736 i, u odnosu na isti period prethodne godine, kada je broj umrlih bio 33 535, beleži se rast od 2,201 ili za 6,6%.

Kako to inače voli da kaže njihov “vožd”, pa da onda i svi oni ponavljaju za njim, mi smo i u njihovim apsolutnim brojevima i u procentima narod u nestajanju. Podaci o natalitetu i mortalitetu su činjenice za koje će sasvim mali deo naroda saznati a još manji će se za to interesovati. Ogromna većina neće to ni čuti ni pročitati, a uglavnom se te većine to i ne tiče jer “gleda svoja posla” sve dok u toj večitoj učmalosti, inertnosti i podaništvu ne zapadne u statistički mortalitet.

Uglavnom će takvi zapaziti darežljivost vlasti i “neprikosnovenog” na njenom vrhu. Zapamtiće kako oni nedodirljivi sa “neba” narodu dele “šakom i kapom”, i nikada se neće setiti, narodne pare. Zapamtiće kako podržavaju natalitet, da se bore za što više beba, da daju majci tromesečnog dečaka pare za stan, da to poklanja država to jest vlast to jest oni.

Prvo, država nema pare već su to narodne kojima nažalost sada upravljaju drugi. Drugo, ova vlast se bezobrazno i drsko zadužuje na sve strane na amanet naroda od čega veliki deo otimaju a mrvice mu bace po prašini. I treće oni pokušavaju da ubede narod da te mrvice daju oni tj. on a ni jednu mrvicu od onog što su odneli ne pada im napamet da daju. Sve dok im narod to što su krali ne otme… A kad će ne znamo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.