Komentar dana: Nenad Radosavljević

Foto: KoSSev

Neposredno pre isteka mandata radnih grupa za pronalaženje trajnog rešenja za tablice, u Briselu će se 20. i 21. aprila održati sledeći krug sastanaka ovih delegacija, potvrdio je za KoSSev portparol Evropske unije, Peter Stano. I sada je ponovio da će EU asistirati obema delegacijama kako bi pronašli rešenja, ali i naglašavaju to da je odgovornost upravo na obe strane da se oko rešenja dogovore. „Mi želimo da do 21. aprila oni postignu napredak“, naglasio je Stano u pisanom odgovoru. Evropska unija još jednom podseća obe strane da je sada hitno da pronađu zajedničko stanovište. Takođe, Stano dodaje, naglašavajući na kraju izjave: „Svaki sporazum o registarskim tablicama zahtevaće političku fleksibilnost i kompromis“. I dok prištinska strana naglašava da 21. aprila ističe rok, sa jedne strane režimu nalepnica kao šestomesečnog rešenja, a sa druge strane rok i za pronalazak rešenja. Iz Beograda navode da se sa Prištinom u Briselu u oktobru nisu dogovorili da tada ističe rok režimu nalepnica, već mandat ekspertima radnih grupa da do tada pronađu rešenje za tablice koje će potom predstaviti stranama.

Prvo od asistencije Brisela, odnosno EU, nema ništa jer im je problem baš “deveta rupa na svirali”. Drugo, delegacije ne mogu da pronađu rešenja jer se problemi ne tiču njih, već običnih ljudi a to logično nisu njihovi, a treće, delegacije ni oko čega ne mogu da se dogovore tako da napredak neće biti postignut, zajedničko stanovište neće biti nađeno, a fleksibilnosti i kompromisa se sete samo kada im to diktatori iznad njih narede… Jedino rešenje jeste da se saobraćajne tablice puste i tamo i ovamo bez glupih nalepnica jer se državnost, iako to boli Prištinu, ne stiče nalepnicama, već uređenošću društva na određenoj teritoriji, po volji građana, a otcepljenje se ne dešava, ako time Beograd želi da “omađija” biračko telo, tako što se nekim običnim ljudima dopusti da prolaze kroz Srbiju ko god i kada god, jer su registarske oznake negde zapisane i uvek se mogu pronaći vlasnici vozila a one za drugo, pogotovu ne kao dokaz državnosti, i ne služe. Ako ipak nešto, makar za milimetar, bude pokrenuto korak napred, siguran sam da će biti zaboravljene tablice gradova na Kosovu koje izdaje Republika Srbija a koje ni sa stikerima, ni dan danas, ne mogu južno od Ibra, a to je jedini stvarni problem. Kakvi su pokvarenjaci i bitange u delegacijama i na vlasti sa obe strane, dobro je da još uvek i rat nije počeo…

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.