Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Sve srpske sudije, koje se nisu pojavile u sudnici od 25. marta, vratile su se u utorak ujutru na posao u Osnovni sud u Mitrovici. Vest za Zeri potvrdio je potpredsednik ovog suda Bekim Veljići (Veliqi). Potpredsednik Veljići za Zeri je pre nekoliko dana saopštio da je jedan broj srpskih sudija koji se ne javljaju na posao uzeo godišnji odmor, jedan od njih je na bolovanju, dvoje sudija ove zajednice angažovano je Apelacionom sudu – filijala u Mitrovici, dok je jedan sudija angažovan u Sudskom savetu Kosova. Inače na protestu, koji je prošlog petka održan u severnom delu Mitrovice, a koji je prvobitno trebao da bude protest Srba zbog neodržavanja srpskih izbora na Kosovu, ministar u Vladi Kosova, Goran Rakić, otkrio je da su se sve srpske sudije u mitrovičkom regionu „samosuspendovale“ radi podrške svojoj koleginici Stevanović.

Sudije se samosuspendovale, zavredile pažnju svekolikog Srpstva pred istorijske izbore. Pokrenule samosažaljenje i kvazi patriotizam u biračkom telu kao deo stradalnika i ugnjetenih koje je spretno njihov vrhovni vođa integrisao pa bi sada da mu neko drugi poništava potpis i da se dogovori koje je sam postigao nekako samoukinu. E, a kada je namakao još neki glas sažaljivog puka, e sada ove iskorištene sudije mogu da se samoizleče i da se samovrate na posao, niko im ne brani. A nikoga više i ne interesuju.

Na sajtu www.peticije.online, juče je pokrenuta peticija za uspostavljanje autobuske linije na relaciji Zvečan – Kosovska Mitrovica, zbog poslednjeg poskupljenja taksi usluga za čak 30%. „Poštovani sugrađani, roditelji dece školskog uzrasta, molim Vas da podržite peticiju za uvođenje dodatnih autobuskih linija na relaciji Zvečan – Kosovska Mitrovica, s obzirom na to da su cene taksi usluga otišle u nebesa, a dobar deo roditelja nije u stanju da svakodnevno odvaja 400 dinara po detetu koja pohađaju nastavu u srednjim školama. Takođe bi isto koristilo građanstvu uopšte u ovim izazovnim vremenima kada su cene svega na tržištu poremećene“ naveo je stanovnik Zvečana Milan Bulić, autor peticije koju je do trenutka objavljivanja ovog teksta potpisalo 109 ljudi. Ono što sigurno jeste da trenutna situacija, imajući u vidu obustavljanje rada srpskih političara, pa i gradonačelnika u kosovskim institucijama zbog suspenzije predsednice suda u Severnoj Mitrovici Ljiljane Stevanović, administrativno otežava realizaciju ovog i sličnih planova. Gradonačelnici trenutno ne obavljaju svoje funkcije, ne mogu da daju izjave za medije sa te pozicije i tako će biti sve dok se, kako su politički predstavnici Srba rekli, ne povuče suspenzija izrečena Stevanovićevoj.

Zaglavili su se lako po principu bum-tras i lepo im zvučalo a bilo je efektno i zbog izbora. E sada ne znaju kako da se razglave. Probaće nekako neprimetno. Upravo smišljaju. A nemaju potrebe jer je narod već zaboravio i šta je juče bilo a ne onomad. I ko zna koliko puta do sada im to nije ni zamerio, već iznova i iznova za njih i šefa im glasa. To da su svi do jednog gradonačelnici neradnici je jasno jer da nisu, ova odlična inicijativa, praktična i neophodna, bi bila lako realizovana. Ali tu smo gde smo, to nam je što nam je i tako nam je kako nam je, jer da smo mi bolji, takvi ne bi upravljali opštinama, nego neki vredni marljivi i dobri ljudi.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.