Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Od ponedeljka 15. novembra počinje zimska sezona za vozila na Kosovu, gde se od tada do 15. marta vrši primena posebne opreme za zimu. Kao što i sam naziv govori, zimske gume dizajnirane suposebno za hladno i snežno vreme. Ove gume su veoma važne za zimsku vožnju, čija sezona počinje u ponedeljak. U tom periodu vozači su u obavezi da opreme svoja vozila takvim gumama. Prema zakonu o pravilu saobraćaja na putevima, član 227 tačka 1 stoji da u zimskoj sezoni od 15. novembra do 15. marta vozila i skup vozila koja učestvuju u drumskom saobraćaju moraju imati zimsku opremu. Takođe, tokom zimskih uslova zabranjuje se promet vozilima i skupu vozila koja nemaju postavljenu zimsku opremu. Vozači koji ne poštuju taj zakon biće kažnjeni prekršajno novčanom kaznom od 40 evra.

Briselski sporazum je postignut 2012. godine. Od tada ništa od sporazuma nije realizovano osim onoga što je u korist naše štete, mislim Srba. I šta ćemo sada? Kada bi bar prekršajno, ‘ajde novčanom kaznom, neko bio kažnjen bilo bi “vajda”. Ali ništa… Oni se prave blesavi jer ništa nisu uradili a i mi isto jer nam ništa, što smo tražili, nisu uradili. Mislim da je nama sa nama veći problem.

Epidemiološka situacija u većinski albanskim sredinama na Kosovu je veoma dobra, na putu smo da steknemo kolektivni imunitet, kazao je za RTV Kim specijalista infektologije dr Iljir Toljaj. Sa druge strane, u većinski srpskim mestima na Kosovu iz dana u dan beleži se sve veći broj novih slučajeva koronavirusa, a tokom jučerašnjeg dana zabeleženo je 70 novih slučajeva. U albanskim sredinama broj novoificiranih opada, pa je prema poslednjim podacima potvrđeno samo šest novozaraženih. Na pitanje ovog medija da li je realno da postoji toliko drastična razlika u broju zaraženih između većinskih i manjinskih sredina na Kosovu, specijalista infektologije dr Iljir Toljaj je kazao da je jedan od razloga vakcinacija stanovništva.

E, kada bi se vi vakcinisali u Raški, i kod vas bi slično bilo. Jer dok sedneš u autobus do Raške “navatao si” kilo virusa, kada izađeš u Raški, jer su više zaraženi od Kosova, još mega, a kada se vraćaš, još giga. Mislim virusa… E pa blago vama što ne idete u Rašku. Budite srećni zbog toga. Mi moramo jer je Vučić naredio!

Reporterka Bele kuće Blumberg njuza Dženifer Epštajn saopštila je da bivši ambasador Donalda Trampa za dijalog između Kosova i Srbije Ričard Grenel, koji je poslednjih dana boravio u Prištini, ne predstavlja Sjedinjene Američke Države. Ričard Grenel, koji je danas prešao granicu Kosova i Srbije na graničnom prelazu Merdare, boravio je u dvodnevnoj poseti Kosovu.

On ni ne predstavlja nikoga. Tačno je, ali mora da odradi posao, jer je pare za ovaj mesec već uzeo. To i nije neki posao ali je čovek odgovoran, po njihovom sistemu, i prema klauzuli ugovora (a to je 100.000,00€ mesečno), što kod njih vredi, mora bar nešto da odradi. Na primer – da boravi u Prištini, da prođe kroz Merdare i da pređe granicu. Ništa lakše za njega i ništa nebitnije za nas koji mu plaćamo. Skidajmo ga i sačuvajmo bar te pare mesečno. Mogli bi zdravlje mnogoj deci da vratimo a ne da im pomažemo SMS porukama koje nisu baš delotvorne.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.