Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Broj imunizovanih građana na koronavirus na Kosovu iz dana u dan sve je veći, a do sada je obe doze antikovid vakcine primilo 78.298 osoba, prenosi Reporteri. Sa procesom masovne vakcinacije smanjio se i broj novozaraženih slučajeva na Kosovu, a prema poslednjem izveštaju juče su zabeležena samo četiri nova slučaja koronavirusa.

Neki su zadovoljni i sa mršavim procentom imunizacije ispod 6% a neki nisu ni sa blizu 50%!? Kod prvih, na Kosovu, je masovna vakcinacija i daje rezultate a u Srbiji obećavaju, mole, plaše, prete, plaćaju i podmićuju ljude da se vakcinišu. E pa sa većom zaradom od preuzetog posla veća je i odgovornost i mnogo je teže ispuniti preuzete obaveze prema nalogodavcima. Nemoj samo da probate silu. To bi vam zaista bio poslednji sličan pokušaj.

„Bez obzira da li je to uradio Srbin ili Albanac, odgovornost za trovanje velikog broja meštana Dečana je na lokalnim organima vlasti“, kaže politički analitičar Nedžmedin Spahiu u izjavi za Kosovo onlajn. On smatra da su u ovom slučaju zakazale i centralne i lokalne institucije na Kosovu, koje su pokazale nesposobnost da zaštite svoje građane, naročito napominje da bi kosovski politički predstavnici trebalo da se suzdržavaju od „huškačkih komentara na međuetničkoj osnovi“. U kosovskim medijima su danas osvanuli naslovi da su „dva Srbina viđena u Dečanima pre prijavljenih slučajeva trovanjem vodom iz bunara“. Spahiu ukazuje da ovakve tvrdnje okreću tok događaja u pogrešnom smeru i bacaju sumnju da su Srbi mogući krivci za ovaj slučaj, što se ne može isključiti, ali ni sa sigurnošću tvrditi dok se istina ne dokaže.

Potpuno racionalan i pre svega ispravan i pošten stav oko konkretnog pitanja i ujdurme koja se oko toga stvorila u medijima i među zlonamernim političarima. Nažalost je redak i gotovo jediničan u javnosti.

Zbog urušavanja stambene zgrade u Vidovdanskoj ulici na Crvenom krstu, na beogradskoj opštini Vračar, sprovedena je evakuacija stanara. Prema nezvaničnim saznanjima, zgrada je počela da se urušava jer su joj verovatno potkopani temelji sa gradilišta koje se nalazi na parceli pored. Zasad nema informacija da li je neko povređen i kolika je šteta naneta, a prema rečima stanara koji su se za pomoć obratili jdnom portalu, zgrada preti da se u potpunosti uruši i ostavi brojne porodice bez krova nad glavom.

Nadam se da niko neće biti povređen i da će šteta biti sanirana. Simbolika je ono što mene plaši, jer se od strane neodgovorne vlasti, već godinama, potkopava i urušava država a te žrtve i štetu će generacije u budućnosti teško nadoknaditi.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.