Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Poštovani,

Dostavljamo vam, u prilogu mejla, Rešenje Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije o raspodeli sredstava po raspisanom Konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja koji se realizuju putem elektronskih medija čiji izdavači imaju sedište na teritoriji AP Kosovo i Metohija u 2021. godini.

Konkurs je bio raspisan u vidu javnog poziva u periodu od 13. januara 2021. do 12. februara 2021. godine.

Komisiju za Konkurs imenovao je potpredsednik Vlade i ministar, na osnovu člana 24. Zakona o javnom informisanju i medijima i člana 21. Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Komisija je razmotrila 20 projekata, ocenila ih u skladu sa kriterijumima utvrđenim Zakonom, Pravilnikom i Javnim pozivom kojim je raspisan Konkurs i donela Predlog raspodele sredstava sa obrazloženjem. Na osnovu Predloga Komisije sačinjeno je Rešenje o raspodeli sredstava.

Ovo je uvod u obaveštenju Ministarstva kulture Republike Srbije, učesnika konkursa, medija sa KiM uz Rešenje o raspodeli sredstava. Dakle 10 miliona dinara je podeljeno s kape na kapu na 19 “nekih raznih” jedinki po od 3 do 6 hiljada evra. U listi dobitnika se nalaze:

– NVO-i, pa čak i privatna preduzeća za koja niko nije čuo;
– Budžetski korisnici Republike Srbije koji već primaju plate od države za to da treba da rade u interesu Srba na KiM;
– Zaposleni u državnim medijima, lojalni vlasti, koji su nabrzinu osnovali razne organizacije kako bi dobili sredstva;
– Kućni prijatelji i rođaci predstavnika aktuelne vlasti koji su direktno uticali na članove komisije;
– Simpatizeri i aktivisti vladajućeg režima koji od znanja, resursa i vidljivosti za proizvodnju medijskih sadržaja i emitovanje imaju samo nepresušnu potrebu da na lak način steknu nezasluženi novac;
– Razne produkcije koje od tog posla imaju samo reč produkcija u nazivu firme;
– Razni ubačeni elementi u kulturu i novinarstvo koji služe za propagandu vladajućeg režima na perfidniji način od političkih izaslanika iz Beograda;
– Maskirani oštroperaši sa strogo kontrolisanom oštrinom u delovanju u službi režima.

Znam samo jedno. Ove pare su bačene radi učvršćivanja pozicije vlasti Srpske liste i obezbeđivanje preduslova za protežiranje režima za dobijanje sledećih izbora da bi im dobitnici dali maksimalnu podršku pa da im sledeće godine na konkursu ponovo dodele sredstva. Šta će od svega toga imati Srbi na Kosovu? Ništa. Ništa od toga neće biti napravljeno, a i ako nešto bude, nigde to neće moći da vide.

Nisam ni očekivao da će RTV Mir dobiti podršku komisije jer sam tamo definisan kao nepodoban i neprijatelj režima AV, što i jesam. Konkurisao sam da bismo jednog dana mogli i kulturnim poslanicima u ministarstvu da zatvorimo usta zbog ovakvog ponašanja. Inače, svi znaju da je emisija Koreni najgledanija od svih emisija proizvedenih na Kosovu i Metohiji. To je 253 emisije koje u proteklih 20 godina govore o životu povratnika, mesta, sela i zaseoka u srpskim sredinama širom Kosova. Dobili smo podršku za tu emisiju samo u periodu kada je DS ( Branislav Lečić, Voja Brajović) vodio to ministarstvo krajnje transparentno i pošteno. Ostalih 18 godina smo je sami finansirali jer znamo da je to u opštem narodnom interesu. Izostala je podrška sada, i ne kukamo, jer jednom će sigurno proći ovaj mrak, vladavine naopakih, i našem narodu a samim tim i pravim medijima će svanuti.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.