Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je epidemiološka situacija u Beogradu katastrofalna.Kon je rekao da je neprihvatljivo da mere budu blage kao što je to sada slučaj, jer je situacija loša. Dodao je da će na sastanku Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, koji će biti održan sutra ili u petak, tražiti zatvaranje svih kafića i restorana na najmanje sedam dana. Nailazi ozbiljan period. Kazao je da je popunjenost bolnica sve veća i da se stalno povećava. Prema njegovim rečima, u Srbiji je trenutno vakcinisano oko milion građana, dok je revakcinisano oko 530.000 do 550.000.Istakao da su oni koji su primili dve doze vakcine, za ovu sezonu bezbedni.

Bezbedni su koliko i oni koji su nosili rukavice i maske pa rukavice posle bacili. Koliko i oni koji besomučno peru ruke i oni koji su stariji i oni drugi  koji su mladji i oni koji nose maske na ulici i oni koji su ćutali kada su bili zaključavani u kuće i oni koji idu u prodavnice kad im se kaže, a ne kad hoće i oni koji nemaju simptome a imaju antitela i oni kojima nije ništa a raznose virus k’o nenormalni i oni pozitivni na PCR test i oni što su negativni i oni koji će da “vade” COVID pasoš i oni koji to neće i oni koji idu na žurke i oni koji ne idu i oni koji skijaju i oni koji ne i… E isto toliko će i ovi biti bezbedni jer taman toliko o tome takozvani Krizni štab zna i takve preporuke daje. Znači nikakve.

Lider Dveri Boško Obradović predložio je da sve opozicione stranke, i one koje su učestvovale na izborima i one koje su ih bojkotovale, prepuste nestranačkim stručnjacima da pregovaraju u njihovo ime na predstojećem dijalogu o unapređenju izbornih uslova.„To mogu biti dvoje stručnih ljudi iz redova Skupštine slobodne Srbije, stručnog tima sa protesta 1 od 5 miliona ili iz redova strukovnih NVO koje se bave ovom temom. Svakako je poželjno da jedna od ovih nestranačkih ličnosti dolazi iz građansko-demokratskog, a druga iz nacionalno-demokratskog ideološkog usmerenja, jer će na taj način biti poštovana oba demokratska bloka koja su realno i dve moguće opozicione izborne kolone za sledeće izbore“, naveo je Obradović u otvorenom pismu kolegama iz opozicije.

Mora se priznati da je ovo prvi i za sada jedini ozbiljan predlog kako pristupiti pregovorima sa evropskim predstavnicima i autoritarnim vlastima Srbije u pravcu normalizacije izbornih uslova i stvaranja preduslova za regularne izbore.

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković izjavio je da pristupanje EU ostaje ključni spoljnopolitički prioritet Srbije i dodao da čitav region u budućnosti vidi kao deo ujedinjene Evrope.

Taj ključni spoljnopolitički prioritet može, što se njega tiče, da ostane samo “ključni” dok god je on na poziciji na kojoj jeste sada pa makar to trajalo i dok su on i njegova družina živi.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.