Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine i trka Evrope i Amerike u posredovanju – to je obeležilo godinu za nama na polju pregovora o kosovskom pitanju. Analitičari ocenjuju da je godina propuštena, a takva će verovatno biti i ova, jer će Priština birati novu vladu.

Što kaže naš narod “Manite se ćorava posla” i pustite vreme da reši ono zašta su moćnici nemoćni.

Diplomate u Briselu su skeptične prema Kosovu i liberalizaciji viza. Kombinacija nedostatka rezultata u Prištini i nedostatka volje u EU, mogla bi da ostavi liberalizaciju viznog režima na čekanju. Na kraju bi nešto moglo da se pomeri u drugoj polovini godine, kada Slovenija preuzima predsedavanje EU, piše Koha.

Neke stvari ne treba da čekaju neke druge jer se te druge možda nikada ne dese a životi ljudi se ne obnavljaju.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić rekao je da se nastavlja sa pravljenjem liste lokacija svetinja SPC koje su uništili albanski ekstremisti i još se nalaze u ruševinama. „Manastir Binač Svetog Gavrila kod Gnjilana uništen je posle rata 1999. godine, uprkos međunarodnom prisustvu. Počinioci nikada nisu izvedeni pred lice pravde“, napisao je Janjić na Tviteru. On je ukazao da ova sveta mesta, koja su uništena posle rata 1999. nikada nisu rekonstruisana.

Ta odlična inicijativa i važan posao će biti još jedna potvrda ispravnosti odluke Vladike Artemija da ne potpiše memorandum da novac od donatora za obnovu crkava i manastira ide preko Vlade Kosova.

Ukoliko neko očekuje da dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima treba da zameni izbore ili parlament, pa da se njime pravi neka prelazna vlada ili menja vlast, onda bolje da u tom dijalogu ne učestvuje, ocenio je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić. On je uoči razgovora sa posrednicima iz Evropskog parlamenta o nastavku dijaloga rekao da je neophodno utvrditi konkretne teme dijaloga koje po njegovim rečima, ne mogu da izlaze iz okvira izbornih uslova.

Ako već 8 godina uspevaju da obmanu nas 7 miliona o našim životima kojih se to stanje tiče, lako će oni da izmuvaju koliko god delegacija koje to ne interesuje.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Branko Ružić, izjavio je da nije realno u ovom trenutku prognozirati kada će se učenici vratiti u školske klupe, navodeći da će konačnu odluku o tome doneti Krizni štab.

Ovaj što ga je to pitao je gori od njega.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.