Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Kosovski predsednik Hašim Tači poručio je posle susreta sa specijalnim izaslanikom EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da je na sastanku pre svega razgovarano o postizanju konačnog sporazuma između Kosova i Srbije, prenosi Koha. Tači je istakao da je sa Lajčakom u Prištini imao prijateljski razgovor. On je uputio i poziv Evropskoj uniji da brže krene u liberalizaciju viznog režima za građane Kosova.

Što kaže Šojić, „Polako s ti konačni sporazumi”. Vizna liberalizacija napred, ostalo stoj.

Direktor Kancelarije za KiM ističe da je kandidovanje tema, koje nisu u sferi realnog neće pomoći da se dijalog pomeri sa mrtve tačke, i da je jedini način da se proces normalizacije odnosa nastavi „ne samo formalno već i suštinski“, da Priština ispuni svoje obaveze preuzete pre sedam i po godina i konačno prestane da opstruira formiranje ZSO. Dodaje da „Beograd ostaje iskreno i nedvosmisleno opredeljen za dijalog, ali produktivnog dijaloga ne može biti sa nečasnim i nekredibilnim sagovornicima“, siguran da će Beograd naići na razumevanje evropskih partnera.

Nediplomatski je koristiti termine nekredibilni i nečasni za drugu stranu u pregovorima bez obzira o kome se radi, pogotovu ako je taj neko upravo onaj ko dogovor treba da ispuni. To u diplomatiji ništa ne govori o onome kome prideve lepe, ali mnogo o onome ko pljune pa ih prilepi.

Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići ocenio je, komentarišući izveštaj o poslovanju privatnog sektora u drugom kvartalu ove godine, da situacija nikada nije bila lošija, prenosi Koha. Prema njegovim rečima, mogućnost povećanja zaposlenosti očekuje svega 35 odsto preduzeća. Ovo je jako negativan bilans, jer većina kompanija ne očekuje da će biti prilike za otvaranje novih radnih mesta. Većina kompanija u narednih šest meseci, zapravo očekuje da se poslovna situacija samo pogorša“, rekao je Rukići.

Ako ništa drugo, bar je priznao da ovo sve na Kosovu pojma nema. Mi ćemo nažalost da se načekamo dok to sami shvatimo, jer u Srbiji to niko nikada neće reći… Kada je na vlasti… A dobro zna kako je.

Potrošnja goriva u Srbiji je ove godine opala za desetak procenata, a cena nafte se stabilizovala i ne treba očekivati promene cene goriva, rekao je danas generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

Znam, cene su stabilno visoke. Ono što je u užoj Srbiji Benzin 126,40 na Kosovu je 105 dinara, a ono što je Euro Dizel 134,90 na Kosovu je isto 105. Toliko o tome.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.