Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Predsednik Kosova, Hašim Tači, pozvan u emisiju „Opinion“, komentarisao je poslednja politička dešavanja na Kosovu, sporazum sa Srbijom, i greške sada bivšeg premijera Aljbina Kurtija ‘zbog kojih nije više na vlasti’. „Njega niko nije otpustio. Sam je pao zahvaljujući sopstvenim greškama. Ne bih želeo da personalizujem večerašnji razgovor o bivšem premijeru. Kada sam bio politički lider suočio sam se s njim u politčkim bitkama. I sve je spektakularno izgubio. Na sastancima sa njim pokušao sam da ga savetujem. Da je poslušao te savete i danas bi sedeo u kabinetu premijera“, rekao je Tači.

Nije baš neki značajan primer ali ipak definiše stvari u glavi onih koji su najagresivniji i gotovo uvek se dočepaju vlasti. U ovom njegovom savetu Kurtiju se potpuno razgolićuje čista borba za vlast radi sopstvene koristi. Ja sam nekako razmišljao da se u životu treba boriti za ideale, opšti prosperitet, ekonomski razvoj, zaštitu prirode, jednom rečju – da bi svi živeli bolje, a to se ne može bez poluga vlasti. Kasno sam, možda prekasno, uvideo da se ljudi u svetu bore za vlast da bi živeli lagodno i luksuzno u izobilju. Ali samo oni.

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, izjavio je jutros da Srbija i Srbi na Kosovu očekuju od nove vlasti na Kosovu da odmah budu ukinute carine i ostale „necivilizacijske mere“. Da li će to biti sledeće nedelje, biće pokazatelj da li je Avdulah Hoti okrenut budućnosti, ili je isti kao njegovi prethodnici, rekao je Đurić. „Sada se vidi koliko je važno da su Srbi na Kosovu jedinstveni i okupljeni oko Srpske liste, koja je igrala ulogu jezička na vagi“, ocenio je on. Vlada zavisi od njihove podrške.

Teško je poverovati da će nova vlast odustati od reciprociteta vezano za deklarisanje robe, jer bi to, politički gledano, pred javnošću Kosova, bio pucanj u sopstvenu nogu Avdulahove vlade. To se može desiti samo ukoliko se zauzvrat dobiju garancije da će Srbija uskoro potpisati Sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, tj. pristati na nezavisnost Kosova. Tačno ćemo znati da li je AV krenuo u process definitivne predaje ukoliko Hoti ukine reciprocitet. A ovo što Marko priča su samo prazne priče u narodu -poznate kao mlaćenje prazne slame.

Šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, kazao je da je administracija predsednika SAD, Donalda Trampa, bolja za Srbiju od vlasti američke Demokratske stranke, jer ne smatra da je pitanje Kosova rešeno.

Kakva brzina reagovanja, kakva politička mudrost, kakva pronicljivost, kakva brzina u donošenju odluka… Pre samo četiri godine ova ista vlast u Srbiji je finansijski podržala demokratskog kandidata na američkim izborima. Znači Trampovu suparničku stranu.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija i predsednik Socijaldemokratske partije Srbije, Rasim Ljajić, izjavio je da je ovo druga vlada u Prištini koja pada „faktički zbog taksi“. „Prva Haradinajeva vlada je pala zbog toga što je uveo takse od 100 odsto, ovo je druga vlada koja na direktan ili indirektan način pada zbog taksi ili recipročnih mera. Verujem da će one biti na neki način uklonjene, da počne trgovina normalno da funkcioniše, a s druge strane da se otvori prostor političkom dijalogu“, kaže on. Prema njegovim rečima, „šteta od, pre svega, taksi koje su prvobitno uvedene od 100 odsto i sada ovih recipročnih mera na dnevnom nivou, meri se u proseku oko milion evra“.

Kada bi neko državi dao po milion evra dnevno svi problemi oko Kosova bi po Rasimu bili rešeni. E pa nisu milioni evra sve na svetu Rasime. Ima ponešto važnije od toga.

„Ko god dođe na vlast u SAD tu poziciju neće promeniti. Moramo da sarađujemo sa svakim, ne samo u SAD, nego u bilo kojoj zemlji sveta“, kaže Ljajić. Trenutna „status kvo“ pozicija ne ide u korist ni Beogradu ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici. Dodao je utisak EU da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje „jaku posvećenost“ nastavku pregovora. „Mogu da kažem da sam u Srbiji od premijerke i predsednika čuo da postoji jaka posvećenost ka uspešnosti dijaloga“.

Kada se izuzmu titule ispred Ane i Vučića onda vidite dva „beznačajna stvorenja“ kakvih je u Srbiji koliko god hoćete. Onda je jasno da na njihovim pozicijama može biti bilo ko, a da nam ne bi bilo gore nego što jeste.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.