Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Kosovsko ministarstvo zdravlja objavilo je sinoć novi raspored kretanja za građane u okviru druge faze ublažavanja mera preduzetih protiv pandemije korona virusa na Kosovu. Primena izmenjenog rasporeda kretanja počinje danas i trajaće do 1. juna. Građanima je tokom ovog perioda dozvoljeno kretanje dva puta dnevno, dva sata ujutro i dva sata popodne, prema pretposlednjoj cifri u kosovskoj i poslednjoj u srpskoj ličnoj karti. Kretanje građana na Kosovu do sada je bilo ograničeno na 180 minuta, po 90 minuta pre i posle podne. Od danas na Kosovu počinju sa radom stomatolozi, fizioterapeuti, trgovci, zelene pijace, ugostiteljski objekti, frizeri, muzeji, galerije. Prema planu, sa početkom sprovođenja druge faze ublažavanja mera 18. maja, započinje funkcionisanje železničkog, gradskog i međugradskog prevoza, ali uz posebne dozvole.

Ne znam kako i zašto ali ja na severu Kosova zaista nisam osećao ove, razne mere, preduzete protiv zaraze koronavirusom. Mislim da je u ovom periodu, ali jedino u njemu, bilo srećna okolnost živeti na Severu Kosova gde važe i kosovski i srpski zakoni i uredbe a ne važe ni jedne ni druge. Eto malo i nama u džep… Šta sledi, bojim se…

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija sa izborima već kasni i da ne razume kako neko misli da se uvođenjem vanrednog stanja ili neustavnim ponašanjem oni dalje odlože. Aleksandar Vučić, koji je obišao radove na izgradnji i rekonstrukciji KCS u Beogradu, rekao je da bi izbori zakazani za 21. jun bili odloženi ukoliko dođe do nekontrolisanog porasta broja osoba zaraženih koronavirusom, ali je istakao da ne misli da će se takav scenario desiti. „Odlaganja neće biti ako stvari budemo kontrolisali, ali ako budemo imali problema sa rastom broja zaraženih, ako stvari ne budemo mogli da kontrolišemo, nema sumnje da ćemo u tom slučaju doneti drugačiju odluku“.

I sada se pitam da li su oni neustavno odloženi ako se odlože zbog vanrednog stanja ili pandemije, bilo kakve. I do kada je odlaganje ustavno a neko drugo nije. To bi bilo jasno kada bi imali Ustavni sud. Ali nemamo.

Grupa od 18 intelektualaca uputila je otvoreno pismo predsedniku Dveri Bošku Obradoviću, koji deveti dan štrajkuje glađu ispred Skupštine Srbije, u kome ga mole da prekine sa tim štrajkom kako ne bi narušio zdravlje. Oni poručuju Obradoviću da ako on i potpredsednik Dveri Ivan Kostić, koji zajedno sa njim štrajkuje glađu, sada izađu iz ovog oblika nenasilnog protesta kojim traže da Srbija postane pravna država i prestane da bude „teritorija pod vlašću tuđeg interesa i domaće samovolje“, neće obrukati svoja načela, neće napustiti zahteve koje su postavili, samo će nastaviti borbu drugim putevima i načinima.

Video sam neka imena u potpisu. Njihovo mišljenje je za uvažavanje.

Tokom vanrednog stanja promet nepokretnosti je smanjen za 70 odsto. U isto vreme, građevinski sektor beleži rast, a stručnjaci procenjuju da kriza izazvana koronom neće značajno uticati na tržište nekretnina i na izgradnju.Najviše su se kupovali stanovi, a polovina kupljenih nekretnina plaćena je kreditom, za razliku od prošlogodišnjih 30 odsto.Ukupna suma stambenih kredita odobrenih građanima u martu je bila za 4,3 odsto veća nego u istom mesecu prošle godine. I pored vanrednog stanja gradilo se više, pa je u martu obim proizvodnje u visokogradnji bio za 21 odsto veći nego lane.

Potpuno nelogično, potpuno bez smisla i utemeljenja. To može samo u zemlji u kojoj je sve fiktivno, imaginacija i apsurd. Manje se prodaje a više gradi?!?Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.